Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Уникално музикално пътешествие из Европа в артистичния дом на Константина Петкова

Артистичният дом на Маестра Константина Петкова бе домакин на  Музикален пътепис на Европа от древността до наши дни, който представи премиерна програма, не само за Пчеларово, но и за България.

В срещата с изкуството  участваха арфистката Деница Димитрова и цигуларят Иван Пенчев, които преведоха публиката чрез музиката си през всички краища на Европа от древността до днес. Изпълнена бе византийска музика от I век, сицилианска и ирландска от Средновековието, творби от класиката и киното. Музикалните теми бяха поднесени със замах и въображение, надхвърлящи нормите на класическото творчество – с характерните за артистите новаторство и импровизация.

В концерта участваше и 7-годишната арфистка Емма Роуз Кацари, лауреат на редица международни конкурси. Тя предизвика умилението и възхищението на публиката.

Иван Пенчев е един от ярките ни цигулари с множество концерти на най-големите български и европейски сцени. Той е ученик на проф. Йосиф Радионов и е лауреат на десетки международни конкурси, неколкократен носител на престижните награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Музикант на годината“ на Българското национално радио, „Златно перо“ на Cantus Firmus и много други. Иван Пенчев е член на Софийска филхармония и примариус на „Кварто квартет“ – един от най- престижните български камерни състави. Десетки са записите му в Златния фонд на БНР като солист, камерен изпълнител с „Кварто квартет“, в дуото си с проф. Димо Димов (пиано), с камерния ансамбъл „Камерата Концертгебау“ – Амстердам, и в дуото си с арфистката Деница Димитрова. Свири на уникален италиански инструмент от 1681 г. на Матиас Албани, предоставен му доживотно от фондация „Сердика“.

Деница Димитрова е международно призната арфистка. Тя е възпитаник на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и специализант при световноизвестната проф. Елизабет Бинош в Ница. Професионалният ѝ път минава през множество конкурси, има Първа награда на Международния конкурс UFAM – Париж (2005 г.), Втора награда на конкурса Revelation Muses – 2005 г., организиран от Операта в Ница, Втора награда на Международния конкурс „Музиканти на следващото хилядолетие“ – Скопие (2004 г.), лауреат е на Първия международен конкурс „Вера Дулова“ – Москва (2000 г.) и мн. др. През 2002 г. Деница Димитрова става една от 30-те млади арфисти от цял свят, избрани чрез предварителен конкурс за участие в цикъла концерти „Фокус върху младежта“ на Осмия световен арфов конгрес в Женева. Преподавател е по арфа в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и арфист в Софийска опера и балет.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

c