Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Проф. Енчо Калчев бе удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич

Званието Почетен гражданин на Добрич беше връчено днес на проф. д-р Енчо Калчев, дмн по време на тържествено заседание на Общинския съвет, което се състоя в Художествената галерия.

„Днес празнуваме своята свобода. Свобода, белязана от паметните събития през 1940 година, които трябва да помним и да предаваме на идните поколения“, каза в тържественото си слово председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков.  „Днес е денят за равносметка и размисъл. Ние осъзнаваме, че всеки един от нас има своето място и съпричастност към българската история. Заветът на нашите съотечественици е добър пример не само за родолюбие, но и блестящ ход за защита на нашите национални интереси. Честит празник, уважаеми добруджанци. Днес се навършват 82 години от възвръщането на Южна Добруджа към България“, каза още той.

„Нашата кауза е Добрич. Нашата кауза е България. Същата, каквато е била и не дедите ни, преди 82 години. Честит празник!“, пожела кметът Йордан Йорданов.

Нивелин Радичков обяви, че с решение на Общинския съвет със званието Почетен гражданин на град Добрич тази година се удостоява проф. д-р Енчо Калчев.

Роден на 23 юни 1937 г. в Добри През 1961 г. се дипломира в Медицинска академия в София и през същата година е назначен в хирургичното отделение на Окръжна болница в Добрич. Почти 20 години след това изпълнява длъжността Главен лекар. През това време и с неговото пряко участие са надстроени два етажа на старата болница, построен е съвременният хирургически корпус с 600 легла. Построено е ДКЦ 1 и започва строителството на ДКЦ2. През 1976 година защитава дисертация, а през 1979 г. след разкриването на Висшия медицински институт Варна в Добрич е избран за доцент по хирургия. През 1984 г. защитава дисертация за доктор на медицинските науки, въз основа на която през 1993 г. академичният съвет на Висшия медицински институт във Варна го избира за професор във филиала в Добрич. През 1993 г. под негово ръководство и изпълнение, първи в страната след София, в град Добрич се въвежда лапароскопската техника при коремни операции. През 1996 г. разкрива Клиника по ендоскопска хирургия в комплекс Албена, а след пенсиониране е назначен за директор на Медицински център в комплекса.

От 2011 година до момента работи като хирург в МБАЛ Балчик. Председател на Съвета на директорите на Медицински център Медика Албена. Има над 90 публикации в наши и чужди списания и участие в международни научни форуми. Широко ползва световния опит, благодарение на международните си специализации. Има изключителен принос за израстването на хирургически кадри, които сега успешно упражняват своята професия.

„Голяма радост е днес за мен, защото ставам Почетен гражданин на родния си град“, каза проф. Калчев. Той подчерта, че Добрич е голяма работа в медицински аспект. Припомни, че преди повече от 100 години, когато е основавана болницата в града,  тогава Митхад паша, който е валия на Дунавския вилает, е направил  3 болници, една от които е нашата. „Фактът, че в центъра на тази най-плодородна земя, се изгражда болница, е признание за Добруджа. И тази болница има развитие“, посочи проф. Калчев.

Разказа как в града е  разкрит факултетът на Медицинския университет Варна. По думите му такъв ренесанс в здравеопазването ни не е имало, защото към медицинските кадри в Добрич са се прибавили варненски,

„Горд съм, че съм първия български лекар, който става почетен гражданин на Добрич. Няма по-велика професия от лекарската, защото  обект на нашата професия е най-великото и сложно създание на природата. Благодаря за почитта, която ми оказвате!“, каза още проф. Калчев

Поздравления за празника на Добрич са получени от президента Румен Радев, министър председателя Гълъб Донев, от министри от служебния кабинет, от контраадмирал Румен Михайлов – командир на Военноморските сили контраадмирал, НСОРБ, кметове на български общини, побратимени градове и други.  

Снимки: Община Добрич

c