Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Добрич отбелязва 82 години от влизането на българската армия в града. Честит празник!

Добрич отбелязва днес 82 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и навлизането на българската армия в града. 25 септември се чества като празник на града от 1990 година, когато официално е отбелязана 50-годишнината от знаменателните исторически събития и с Указ на президента е възстановено старото име на града – Добрич. Оттогава Денят на Добрич  е празничен и неприсъствен на територията на Общината.

След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа (и град Добрич) е в границите на Румъния.  Това положение продължава до 1940 г., когато е подписан Крайовския договор и Южна Добруджа е върната на България.

Крайовският договор е подписан в гр. Крайова на 7 септември 1940 година, между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г. са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич. Хиляди добруджанци посрещат възторжено българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първият генерален управител на Южна Добруджа. И стари, и млади дават израз на своя патриотичен порив и въодушевление. Добрич ликува.

c