Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

25 септември – Световен ден на фармацевта

На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта. Датата е избрана от Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е основана точно на този ден през 1912 г. Със своите партньорства и обширна фармацевтична мрежа тази организация представлява глобален орган, работещ за развитие на фармацевтичната наука и практика, усъвършенстване на образованието в тази област, въвеждане на научни иновации и др. в отговор на нарастващите световни здравни нужди и очаквания на медицинската общност и пациентите.

Световният ден на фармацевта се чества ежегодно, като основната му цел е да насочи общественото внимание върху значението на фармацевтичната професия за успешното функциониране на всяка здравна система. Работата на магистър-фармацевтите е ключов фактор за осигуряването на комплексни грижи за здравето на пациентите. В България, наред с колегите си от Европейския съюз, те са едни от най-достъпните медицински специалисти. С фармакотерапията и съветите, които предоставят на гражданите, те имат своята съществена роля не само за безопасното и успешно протичане на лечебния процес при редица заболявания, но и за превенцията им и не на последно място за ефективната профилактика на общественото здраве като цяло.

Темата на Световния ден на фармацевтите през 2022 г.  е „Фармацията, обединена в действие за по-здрав свят“.

Някои от най-старите фармацевтични записи са открити в Египет от 2900 г. пр. н. е. „Папирус Еберс“, колекция от 800 рецепти, в които се споменават 700 лекарства, датира от около 1500 г. пр. н. е. „Бащата на фармацията“ е Елий Галений, известен още като Гален от Пергам. Той е гръцки лекар, хирург и философ в Римската империя. Името му все още се свързва с галеновите продукти.

c