Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пенсионерки и ученици замесиха хлебни изкушения за фестивала в Добрич

За пети пореден път днес Община Добрич организира Фестивал на хляба. На площад “Демокрация” бяха разположени работилници, в които деца и родители ще могат да изработват глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове или накити, мозайки и апликации от зърно, да рисуват, да станат част от „жива картина“, да се опитат да смелят пшеница с хромел или да се претеглят на стар кантар от края на 19 век. Посетителите на фестивала имаха възможност да опитат и от ръчно изработените хлебни изделия, изработени от ученици от Професионална гимназия по туризъм „П. К Яворов“ в Добрич и от Клубове на пенсионера в града.

Всеки желаещ можеше да стане част от жива картина на фона на творения от класиците Владимир Димитров – Майстора и Кеазим Есинов, част от постоянната експозиция на Художествената галерия в Добрич в залата “Златото на Добруджа”. Посетителите на фотоработилницата могат да се снимат, пременени в автентични добруджански носии.

Милена Алджабари уредник в Художествената галерия

С лист от автентични рецепти учениците от ПГТ "П. К. Яворов" посрещнаха гостите на празника. Маяно тесто направено по еднофазен начин, прясно мляко, сол и захар са част от съставките за хляба в гювече, който е коронният хляб в изложбата, споделя Антонио Николаев от гимназията. Фокачи, традиционни хлябове и украси от зеленчуци и семена попълват изложбената експозиция направена от кулинарния клас по хлебарство и пекарство в гимназията по туризъм.

Антонио Николаев

"С голямо желание и радост направихме тези гозби, за да представим нашите знания, града и Добруджа и автентичната традиция и вкус. Добруджанката, както е красива, така е и работна. Тя винаги съумява да започне от най-хубавото и да завърши с него. Със старание и обич и от ръцете на красиви добруджанки е приготвено всичко," сподели Минка Радичкова председател на пенсионерски клуб "Добруджански глас"

Минка Радичкова

"От рано сутринта в проготовления започна нашият ден, за да приготвим  с обич и голямо желание днешната маса с добруджански хлябове, баници, питки, кишове и изкушения, а те приготвени от добри домакини, добри добруджанки," заяви Василка Димитрова председател на пенсионерски клуб "Калинка Вълчева".

Василка Димитрова
c