Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ДоброЖънци фест събра деца и родители в Добрич на забавления със зелена тематика

Пореден ДоброЖънски фестивал с екологична насоченост се проведе в Центъра за защита на природата и животните в Добрич

С грижа за природата и сред нея протече първият ден от фестивала. Грижа за хората, грижа за мислите, грижа за почвата и животните, сподели Галина Георгиева един от организаторите на фестивала от сдружение ДоброЖънци.

Фестивалният терен бе разделен на четири зони. Зона на работилниците – за глина и кукли от рециклирани материали, бижута от отпадъчен материал от обувки и кожи, капани за сънища, наподобяващи детските играчки за преспиване, също от рециклирани материали, като канал, хартия, морски черупки, перушини и други. Една от работилничките предостави възможност на децата да си направят собствени рециклирани торбички, с които да ходят на пазар със своите родители. А най-вкусната работилничка беше тази за "big солета", в която с тесто върху шиш или пръчка децата си пекоха големи сполети на лятната каменна печка на зооцентъра. А за любителите на сладките изкушения имаше и маршмелоу.

Друга зона предостави възможност за въздушна йога в купола на зооцентъра. Зона за салта и ритмични танци за малки и големи. Зона с дискусии, в които се включиха Явор Панев, който разказа за няколко местни обществени зони във Варна и Добрич, и Велин Спасов от "Да спасим почвата", който разказа как да пазим почвите и тя да ни отвръща с добра реколта. Сред активностите беше и щанд за Арт здраве със Силвия и Наталия, които поговориха за здравето и как да лекуваме стреса със смехотерапия. А Ани говори за кода в шевицата, като посетителите имаха възможност да напишат кодирана дума или послание с шевица.

Зоната за забавление зарадва хюгостите с фейспейтинг, хамаци, игра за откриване на съкровището ‐ торта с гризки и близалки.

Изложба на Института по фолклористика и етнология към Българска академия на науките "Смело на село" също е част от фестивала, като посетителите на зооцентъра ще могат да я разгледат до средата на октомври.

Фестивалът тази вечер ще завърши с разговори около огъня, в които някои ще разкажат забавни, а други страшни истории.

През утрешния ден предстои посещение на крепостта Залдапа до язовир Абрит и посещение на гората в близост, където лесовъдът Йордан Петров ще демонстрира как трябва да се грижим за горите, ще покаже експериментални участъци и ще разкаже най-интересните факти за гората.

Преслав НЕЙЧЕВ

c