Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Училищни оркестри и мажоретни състави от цялата страна дефилират в Каварна

Втората част на Фестивал на училищните оркестри „Училище, ура!“ ще се проведе от 22-ри до 25-ти септември, с дефиле през централната пешеходна зона и с концертни прояви в културни центрове на Каварна.

С концертни продукции ще се представят ученически оркестри, младежки оркестрови формации и мажоретки. Своите програми ще представят Първи ученически гвардейски духов оркестър, СУ „Иван Вазов“ гр. Плевен, Оркестър „Дефилир“ и Мажоретен състав, СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец, Младежка музикална формация, СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна.

В първия си ден, фестивалната програма включва:

  • парад от 17:30 ч. в пешеходната зона
  • концерти в Народно читалище „Съгласие – 1890“ от 18:00 ч.

В петък и събота музиканти и танцьори на възраст от 8 до 18 години ще зареждат със своя ентусиазъм и вдъхновение жителите и гостите на Каварна. Целта е с маршове и оркестрови композиции не просто да се представи добрата традиция на училищния оркестър,  а и да се привлече общественото и институционално внимание към положителните практики и ползите за младежите и обществото от подкрепа за училищните оркестри. Децата от Каварна ще посрещнат своите връстници от страната в Общински детски комплекс, където в петък са приготвили за тях предизвикателства към сръчността и въображението им, а в събота ще се потопят в загадъчния свят на „Добруджа и морето“. Музикални ръководители и директори на училища от цялата страна ще се срещнат в работния модул на фестивала на 24.09. от 15:30 ч., за да обсъдят актуални въпроси, да представят работните етапи, материалните предпоставки, методиката и необходимия педагогически капацитет за изграждане на действащ модел за възраждане на традицията на училищните оркестри и за създаване на партньорска мрежа с цел обмен на добри практики с организации, които подкрепят развитието на училищните оркестри. Срещата ще се ръководи от подполковник Ради Радев – Главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който ще предостави методически насоки за ръководителите и нотни партитури за духови оркестри.

Фестивал на училищните оркестри се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство“, модул "Съхранение и популяризиране".

c