Общество Политика

ОДМВР Добрич ще съдейства на хората с изгубени или откраднати документи да гласуват на 2 октомври

В седмицата преди 02 октомври 2022 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок. Целта е те да имат възможност да упражнят правото си на глас, съобщават от ОДМВР Добрич.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 30 септември 2022 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За издаване на удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или РУ от 27 септември до 01 октомври, от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 октомври от 08.30 ч. до 19.00 ч.

Информация за графика на работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР – Добрич.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде в ОДМВР – Добрич или във всяко Районно управление или участък към РУ, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, за да послужи само през секционната избирателна комисия и е валидно само са изборния ден 2 октомври 2022 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.