Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На символичен протест излизат здравните инспектори в Добрич

На символичен протест ще излязат на 26 септември, понеделник, работещите в Регионалната здравна инспекция в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич Дияна Йорданова – председател на секцията на „Подкрепа“.

Здравните инспектори ще използват за протеста обедната си почивка. С лентички те ще изразят недоволството си, че техните работни заплати през настоящата година не са увеличавани.

КТ "Подкрепа" предупреди за стачни действия в РЗИ, ако правителството не предприеме стъпки за увеличение на заплатите в инспекциите. В тези държавни структури има напрежение, тъй като парите за предвиденото в колективния трудов договор увеличение на заплатите са отпуснати, но резултат от това няма. Липсва каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в Регионалните здравни инспекции, каквото е предназначението на част от тези средства, пишат от синдиката. Медицинска федерация "Подкрепа" предупреждава министерството на здравеопазването, че очаква   информация какви конкретни действия са предприети или ще бъдат предприети за увеличението на заплатите.

„Ние не сме спрели да се борим с ковид, продължават текущите проверки, а заплатата ни е недостатъчна и несправедлива за това, което вършим. Други държавни служители и лечебни заведения успяха да извоюват да им се увеличат брутните възнаграждения, а нашите остават на старото ниво, независимо от инфлацията“, коментира Йорданова.

c