Водещи новини Политика

Д-р Диян Хинков, ДБ: Проблемът на здравеопазването не е в медиците, а в политиците

Д-р Диян Хинков е кандидат за народен представител от листата на „Демократична България“, завеждащ отделението по неврохирургия на МБАЛ-Добрич

Каква е оценката Ви за състоянието на здравеопазването в България в момента? Кои са неотложните проблеми, които спешно трябва да бъдат решени?

От дълго време проблемът в българското здравеопазване е един – финансирането. Всички други проблеми са производни на него – като се започне от кадровата необезпеченост на голяма част от лечебните заведения, недостатъчно добрата подготовка на медицинските кадри, които излизат от обучителните институции – университети и колежи, и т.н. Ако сектор „Здравеопазване“ се обезпечи с оптималното количество средства тези проблеми няма да стоят. Защото причината за тях не е нито големият брой болници или диагностично-консултативни центрове. Там работят  лимитиран брой лекари, медицински сестри, фелдшери и  друг  персонал. Вярвам, че добро ще е това правителство, което се осмели да направи реална реформа и започне плавно увеличаване на здравната вноска. Няма здравно осигуряване от нашия тип, която да работи с 8% здравна вноска. Навсякъде тя е между 13 и 15 %, за да може такава система да функционира оптимално. Затова проблемът на здравеопазването не е в медиците, а в политиците. И от години се знае, че той е такъв, но няма воля, за да се направи. Да, непопулярно е, защото хората ще се натоварят с допълнителна тежест, но те трябва да разберат, че не се ли плати повече за здравеопазване, няма начин системата да функционира добре и няма да може да се задържи дори сегашното й ниво.

Трябва ли здравеопазването в България да бъде по-достъпно?

У нас то дори е много достъпно. Всеки, който е бил в чужбина и му се е налагало да се лекува, знае, че достъпът до медицински специалист там е удивително дълъг. За операция се чака по 8-10 месеца, за прием при личния лекар понякога и дни. Трябва да се осъзнае, че без да се заплати добре за медицинска помощ, не може да има адекватна такава.  

Каква е ролята на здравната каса, плащането въз основа на клинични пътеки? Според някои именно в това се корени проблемът.

Не, проблемът е, че е недофинансирано. Дали ще са пет здравни каси или една, дали болниците ще са търговски дружества или ще съществуват под някаква друга форма,  няма никакво значение. Важно е финансирането на здравеопазването да е адекватно и насочването на парите да е там, където те наистина са необходими.

Как може да бъде решен кадровият проблем?

На първо място трябва професията на лекаря и на медицинската сестра да стане престижна. Те да имат достатъчно средства, за да отглеждат децата си. Никога, откакто аз съм завършил медицинското си образование през 1995 г., кадровият проблем не е било толкова сериозен. Естествено е младите да бягат от тази професия, след като им се налага да работят на две-три места, с много допълнителни дежурства по безумни графици. Медиците ни не само са претоварени, унижени финансово, но и много често са обект на различен вид агресия. И пак опираме до въпроса за финансирането на здравеопазването. Този проблем с особена острота ще се прояви през следващите месеци, когато болниците с ограничените си приходите, ще трябва да посрещнат зимните месеци. При такова увеличение на цените на енергоносителите, недоумявам как ще се справят лечебни заведения, като  МБАЛ-Добрич.  

Много надежди за решаване на кадровия проблем с  медицинските кадри в област Добрич се възлагат на създаването на филиал на Медицинския университет. Вярвате ли в това?

Идеята за създаване на филиал на Медицинския университет-Варна много би подпомогнала дефицита на медицински специалисти да се коригира, поне временно. Тя от дълго време се презентира в обществото. Трябваше Албена Симеонова, която бе народен представител от „Демократична България“ в 45-ото и 46-ото Народни събрания, да дойде и да открие къде са проблемите и се крие невъзможността да стартира процесът. Тя проведе няколко срещи и да ги реши. В крайна сметка това като заслуга си приписаха всички други, само не и тя. Стъпките са много и трябва да са комплексни, но създаването на този филиал е една от стъпките, които трябва да се направят.

Кои са приоритетите на „Демократична България“ в областта на здравеопазването?

Ние от Демократична България вярваме, че здравеопазването трябва осигури на всеки български гражданин безопасна и здравословна околна среда и живот в добро физическо и психическо здраве, чрез справедлива, достъпна и качествена грижа. 

Демократична България си поставя за цел:

  • Запазване на личното и общественото здраве чрез превенция и профилактика. „Зная как да живея здравословно и държавата ми помага да съм здрав!“;
  • Лечение,  базирано на международно приети и утвърдени стандарти за отделните болестни състояния. „Лечение по съвременен протокол, а не по произволно мнение!“;
  • Разширяване на възможностите за достъп до здравеопазване, с приоритет първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ, вместо скъпоструващото и често излишно болнично лечение. „Диагностика и лечение без приемане в болницата  за ден-два!“;
  • Поставяне на качеството на здравната услуга във фокуса на системата. “Пари срещу резултати, а не срещу бройки!”;
  • Достъп до качествена медицинска грижа във всяка точка на страната. “Достъпно и добро лечение и в София, и в Мездра, и в село Лесово!”;
  • Свеждане до минимум на доплащането от джоба. “Диагностика и лечение без пари под масата.”;
  • Реорганизация на системата на финансиране на здравеопазването.  “Знам какво допринасям и къде отиват парите ми за здраве!”

ГЛАСУВАЙТЕ С НОМЕР 25 ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

И ПРЕФЕРЕНЦИЯ 109 ЗА Д-Р ДИЯН ХИНКОВ!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.