Здраве Общество

21 септември – Световен ден за борба с болестта Алцхаймер

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с болестта Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 година по инициатива на Международната организация за борба с болестта.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз над 6 милиона души живеят с деменция.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са над 100 000.

Болестта засяга около 6% от хората на 65 и повече години. През 2015 година тя е причина за смъртта на 1,9 милиона души. Заболяването е описано за пръв път през 1906 година от германския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и е наречено на негово име.

Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства и върху лицата, полагащи грижи, както и върху обществото като цяло.

СЗО апелира, че трябва да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.

Източник: Гражданско сдружение „Алцхаймер България“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.