Водещи новини Политика

Милена Керанова, ДБ: Малкият бизнес има нужда от облекчения и адекватно поощряване

Милена Керанова е кандидат за народен представител от листата на Демократична България за 8 МИР Добрич. Родена и живее в град Добрич, семейна с едно дете. Заедно със съпруга си развиват собствен бизнес. Фирмата им е част от тези 90 % в област Добрич, които отговарят на критериите за микро и малки предприятия и са двигателя на българската икономика и осигуряват прехраната на хиляди семейства в региона.

Какво е мястото на семейния бизнес в икономиката на област Добрич и страната?

В България традициите в развиване на семеен бизнес бяха прекъснати след 1944 г. за много дълъг период от време и възраждането им след 1989 г. все още е бавен и труден процес. За тези 45 години социализъм най-голям недостатък е „прекършването“ на предприемчивия дух у българина и вкарването му в една обща матрица на колективна безотговорност и симулиране на работа, каквато беше ситуацията в повечето държавни предприятия. Докато в Европа точно този дух беше поощряван със знанието, че икономиката се крепи именно на него. Затова изборите на 2 октомври са решаващи за това накъде иска да върви България, дали иска да бъде модерна европейска държава. Защото тази модерна държава трябва да я градим в момента

България е в ситуация на множество кризи. Какъв е изходът от тях?

Ключово за следващите месеци ще е решаването на енергийната криза и България най-после да постигне енергийна независимост от Русия. Освен това трябва да продължим да вървим с ускорени стъпки към Еврозоната и към Шенген. Ключово за развитието на България е противодействието на корупцията и съдебната реформа, за да има повече гарантирани права на всички граждани

Като предприемач всекидневно се сблъсквате с препятствията пред малките предприятия. От каква подкрепа има нужда този вид бизнес?

За да не бъдат напразни усилията на хората, които развиват частен бизнес, и инициативите изгубени, всички те имат нужда от облекчения и адекватно поощряване.  В тази връзка основни приоритети в програмата на „Демократична България“ в сектор икономика са:

– Насърчаване и подкрепа на предприемаческата инициатива като единствен шанс за установяване на  широка и стабилна основа на икономическия растеж и създаване на нови работни места;

– Изграждане на устойчива и конкурентоспособна икономика чрез реформи, свързани с укрепване на сектора на МСП, намаляване на пазарните пречки, развитие на цифровата икономика и дигитализация.

В предишното правителство бяха започнати мерки и начални реформи, които трябва да бъдат довършени в кратки срокове, а затова е нужно стабилно редовно управление. Важно е да продължи работата по отношение на  антикорупционното законодателство, за което не стигна времето в предишния парламент. „Демократична България“ има готов законопроект още от 45-ия парламент. А кой да оглави КПКОНПИ трябва да се обсъжда след като се направи структурната реформа в органа, каквато бе позицията на ДБ и в предишния парламент.

Кои са неотложните задачи на следващото държавно управление в сферата на икономиката, с акцент подкрепа на малките и средни предприятия?

„Демократична България“ винаги е отстоявала тезата за разумни данъци на по-ниски ставки. Защото не високите данъци, а високата производителност и добрият бизнес движат икономиката, а и ниските данъци  изсветляват по-голяма част от доходите. 

Затова считам за особено важно да се постигне:

– административните и данъчни изисквания да бъдат съобразени със специфичните особености на конкретните малки и средни предприятия /МСП/;

– дигитализация на административното обслужване и връзка между държавните служби и институции на национално и местно ниво;

– профилирано професионално образование на учениците в областта съобразно спецификата на района и трайно партньорство с фирмите тук – в туризма, мебелното производство, производството на машинни части и др.

– подобряване на най-често използваните услуги в НАП, АПИ, МВР, МЗ – част от тях бяха въведени през изминалите седем месеца, но има още по какво да се работи;

– ясни правила, лоялна конкуренция и реален контрол, които да извадят „на светло“ фирмите от сивия сектор, за да не страдат честните и предприемчиви данъкоплатци в региона (напр. при таксиметровите, комунално-битовите услуги и др.);

– поощряване на местни фирми при участие в обществени и други поръчки и те да бъдат с предимство, ако са класирани наравно с други външни за региона участници.

Всичко това може да стане реалност, когато има децентрализация на местното управление и всяка община разполага с достатъчно ресурси за провеждане на насърчителна политика за фирмите на нейната територия.

Производителните сили на българското общество трябва да бъдат наистина отключени. Ако имаме нормална икономика, която не е в ръцете на олигарси и корупционни схеми, пари ще има за всичко и ще могат да се реализират и най-смелите идеи.

ГЛАСУВАЙТЕ С НОМЕР 25 ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

И ПРЕФЕРЕНЦИЯ 112 ЗА МИЛЕНА КЕРАНОВА!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.