Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Мария Касимова-Моасе гостува в артистичния дом на Маестра Константина Петкова

Мария Касимова-Моасе гостува в артистичния дом на Маестра Константина Петкова със своя спектакъл "Свободно падащи истории".

„Може и да не сте чували за него, но всъщност това е едно от най-красивите и смислени събития, свързани с културата и изкуството у нас. Самата маестра Петкова е творец в различни области, с биография, която заслужава да бъде разказвана и почитана. Започнала е кариерата си от Русенската опера, завършила е оперно пеене в Държавна музикална консерватория “Санта Чечилия” в Рим при Тито Гоби и е специализантка на Херберт фон Караян във Виена. Била е солистка на „Виртуозите на Рим”, преподавала е в университета в Блумингтън, САЩ, през годините се е срещала с личности като Виторио де Сика, Борис Христов, Кристо, Мария Калас и Баския.

Всъщност спомените от невероятния й и динамичен живот са побрани в книгата й "Това, което чух, видях и преживях". Все още не съм я чела, но гостуването ми в родното село Пчеларово на маестра Петкова ще е повод за това“, сподели Мария Касимова-Моасе.

В дома на семейството в с. Пчеларово, превърнат днес в център за изкуство, тя представи моите "Свободно падащи истории".

Все още не съм наясно къде и изобщо дали ще представям моя спектакъл за разказване на софийска сцена, така че представлението в село Пчеларово със сигурност носи приповдигнатостта на едно много лично събитие, което споделям с цяло сърце и с огромна обич към Живота, посочи още авторката.

c