Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ЕК ще подпомага държавите-членки за по-строг визов режим за руски граждани

Европейската комисия е категорична в подкрепата си към държавите-членки на ЕС в прилагането на насоките за изпълнение на решението за прекратяване на облекчения визов режим спрямо граждани на Руската федерация. Това заяви днес говорител на Комисията, по време на пресконференция и в отговор на въпроси, свързани с едностранно наложените мерки от Прибалтийските републики - Литва, Латвия и Естония, и Полша.

Говорителят предпочете да не дава крайна оценка на действията на четирите държави, които вчера обявиха, че въвеждат допълнителни ограничения за руски граждани. Визовите рестрикции ще важат за руснаци, които искат да влязат на територията на някоя от четирите страни с шенгенски визи за туризъм, бизнес, спорт или културни цели.

Съветът на ЕС прие решение за прекратяване на облекчения визов режим с Русия от 12 септември т.г., припомни говорителят. По този начин той потвърди заявеното по-рано намерение, да бъдат премахнати съществуващите улеснения за руски граждани, поискали туристическите визи.

"Решението предполага общ подход на държавите в ЕС. За в бъдеще те следва да не приоритизират молбите за виза на пътуващите без съществена причина. ЕС остава отворен за независими журналисти, дисиденти или защитници на човешките права в Русия."

Евроговорителят подчерта, че държавите, които не прилагат санкции срещу Русия заради войната в Украйна или ги заобикалят, с действията си подпомагат Кремъл и по този начин нарушават международния правов ред.

c