Водещи новини Здраве

31 000 пациенти годишно приема Спешното отделение на МБАЛ Добрич

Обновеното отделение бе една нелека задача през последната година, заяви при откриването изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев откри днес обновеното и разширено Спешно отделение на МБАЛ – Добрич. Ремонтът и преустройството на тази структура на лечебното заведение са част от дейностите, които се изпълняват по голям инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ.

Откриването започна с водосвет за здраве. 

“Това бе една нелека задача през последната една година, – заяви изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Година изпълнена с доста емоции в организацията на работата, за да се случи това, което е пред нас. Спешната помощ придоби изключително голяма важност през последните няколко години, покай извънредната ситуация, в която се наложи да работим. Именно служителите, които работиха през това време тук, заслужават да работят в едно обновено, модерно и актуално Спешно отделение.”

През краткия ми мандат, който имам като министър на здравеопазването, това е първото най-хубаво събитие, което ми се случва, заяви д-р Асен Меджидиев. Той поздрави директора и екипа на МБАЛ Добрич за усилията, които са положили, за да приключи успешно проектът за обновяване на Спешно отделение. То е изключително важно. По данни на Министерството на здравеопазването, през него за година преминават над 31 000 пациенти. Макар всички да си пожелаха занапред те да са по-малко.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов акцентира на това, че никога преди Общината не е работила в толкова близко партньорство с болницата, както с д-р Георги Желязков и неговия екип.

Областният управител Здравко Здравков пожела осъществяването на този проект да бъде пример, как медици от целия спектър се обединяват, когато има кауза, а не търсят реализация за собствена угода.

В новото Спешно отделение има медицинско оборудване по най-високите медицински стандарти. Модерни системи за обдишване с централно снабдяване, ЕКГ апарати, мониторингови системи, изолатори и интензивни легла, кабинет за интензивно лекарско наблюдение, шокова зала, педиатричен кабинет, хирургични зали, център за отдих и провеждане на обучения, две приемни – за спешни случаи и за по-леки такива с две отделни регистратури.

Инвестиционният проект за модернизация на спешната помощ започна през 2018 г. и ще приключи до края на 2023 година. Общият му бюджет е 163 897 815,62 лв., от които 138 976 812, 77 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 24 525 319, 91 лв. са национално съфинансиране, а 395 682, 94 лв. – собствен принос на Министерството на здравеопазването. В рамките на проекта ще бъдат обновени и модернизирани общо 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ в страната, които включват 27 центъра с техните 170 филиала, шест изнесени екипа в общините, както и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Преслав НЕЙЧЕВ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.