Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

За кралица Елизабет II от първо лице: Личната среща на вицеадмирал П. Манушев

"По-обаятелна и въздействаща личност в живота си не съм срещал. Толкова блага, толкова излъчваща спокойствие, увереност, мир. Уникален човек" - такава си спомня кралица Елизабет II вицеадмирал Пламен Манушев. Почетен гражданин на родния си град Генерал Тошево, депутат от Добрич в 44-ото Народно събрание, в периода 2007 до 2009 година, тогава контраадмирал, той е аташе по отбраната на България в Лондон.

„Имах този уникален шанс, щастието, да се срещна лично с Нейно Величество Елизабет II по време на службата ми като аташе по отбраната в Лондон“, припомня си днес той.

През 2007 г. получава покана за коледен прием в Бъкингамския дворец. Подгртовката за събитието било много вълнуващо. Посланик на България в Лондон тогава е Лъчезар Матев. Отишли в двореца. Там разделили посланици в една зала, аташетата - в друга. „Говорим си с хората на чаша вино и в един момент всичко притихна. Без никакви обявления, но всички се отдръпнаха. Тогава дойде Нейно Величество кралица Елизабет II. След нея вървеше принц Филип, нейният съпруг, а след тях принц Чарлз и Камила. Около мен бяха основно лордове от Обединено Кралство, облечени с фракове, бели папионки. Аз единствен бях с униформа, със знака за вярна служба под знамената, първа степен, на гърдите. Като ме видя по-различен от другите, тя дойде при мен и ме попита откъде съм. Обясних, че съм военен аташе на България. Тогава ме попита от колко дълго време съм във Великобритания, как харесвам държавата. Отговорих най-учтиво, че от няколко месеца съм в Лондон, че ми харесва и се надявам да продължа да имам възможност да общувам с хората и с колегите. Разговорът ни продължи минута-две, най-много“, спомня си днес вицеадмирал Пламен Манушев.

След нея вървял принц Филип. Обяснил, че е бил по-назад от Нейно Величество и не чул отговора му. Когато Пламен Манушев отговорил, че е от България, каза, че много обича нашата страна. „Както знаете, той има гръцки произход, родственик е на гръцкия крал. България му беше позната. След него подхожда принц Чарлз. И той ме попита откъде към. Когато отговорих, че съм от България, каза, че е бил у нас. Обясних му, че зная, включително единият път имах възможност да го видя. Попита ме дали британското министерство на отбраната помага на България. Отвърнах, че ни помага много, че направихме стратегически преглед на българската отбрана с ръководител полковник от генералния щаб на Великобритания, че нашите офицери учат в британските военни учебни заведения, че си сътрудничим сериозно и имаме добри връзки между военно-морските сили. Той ме попита дали имаме бойци в Афганистан. Когато отвърнах, че имаме 500 бойци, попита как са там. Казах, че се надявам, че са добре. Засмя се и ми каза: „Надявай се! Там е много опасно място.“ По това време в Афганистан беше малкият му син Хари и той очевидно много се притесняваше за него“, продължи разказа си вицеадмиралът.

В област Добрич новият британски крал Чарлз Трети пи мускатова ракия и игра хоро

Все си мисля, че той имаше реална представа от България, имаше отношение към България и се надявам да го усетим и като отношение на новия крал на Обединеното кралство Чарлз Трети, добави той.

За това каква е видял и каква ще започни кралицата вицеадмиралът сподели: „Освен, че е цяла епоха, според мен тя беше спойката на британското общество и на цялата им общност. Особено за Великобритания тя беше човекът, който държеше спокойствието, уравновесеността. Когато тя влезе никой нищо не каза – просто се усети, че идва. По-обаятелна и въздействаща личност в живота си не съм срещал. Толкова блага, толкова излъчваща спокойствие, увереност, мир. Уникален човек“, спомня си Пламен Манушев.

Имало е и други случаи, когато на публични събития е виждал кралицата, но това е била  личната му среща с нея за тези две години.

„С кралица Елизабет II човечеството, не само Великобритания, изгуби един изключителен лидер, който има много голям принос за взаимоотношенията между народите, за демокрацията във Великобритания и въобще.  Но, да завършим като англичаните – Бог да прости кралицата, да живее кралят!“, каза още бившият военен аташе на България в Лондон.

*****

Пламен Манушев е Почетен гражданин е на Генерал Тошево, където е роден. Бил е командир на Военноморската база – Варна, заместник-началник на Главния щаб на Военноморските сили по операциите, аташе по отбраната на Р. България в Лондон, Великобритания, началник на Военноморските сили, заместник-началник на отбраната. Депутат от Добрич в 44-ото Народно събрание, ръководител на българката делегация в парламентарната асамблея на НАТО, зам.-председател на политическия комитет на НАТО.
c