Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Педагогът от Добрич Румяна Янкова представи сборник с лирика и проза и помагало по немски

В библиотеката се състоя премиера на книгата на Румяна Янкова-Бедрозова „Едно торба с надежди и любов" или "Имам да обичам още”. Авторката представи и своето ново Учебно помагало по немски език В2-С1 за 10-12 клас.

Литературният празник откри директорът на библиотеката Теодора Денкова, а литературният критик Драгомил Георгиев представи новата книга пред многобройните приятели, колеги, ученици, почитатели на творчеството на Румяна Янкова. Авторката прочете част от своите разкази и стихотворения, а музикалните изпълнения на бивши и настоящи възпитаници на Езикова гимназия „Гео Милев“, обогатиха поетичната вечер.

Родена в Добрич, завършила ЕГ „Гео Милев“ с немски и английски, Колеж по туризъм в град Варна с немски и руски език, както и немска и българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. През 2019 г. издава първата си книга с проза и поезия „Душа на кръстопът“. Авторката работи повече от 35 години като преподавател по немски език, утвърден учител в Езикова гимназия „Гео Милев“ Добрич. Издава учебници и помагала по немски език.

Книгата на Румяна Янкова-Бедрозова „Едно торба с надежди и любов" или " Имам да обичам още” е естетически сборник с лирика и проза. Тя е вълнуваща, красива и извисяваща притча в традициите на Дора Габе и Йордан Йовков, на Димитър Талев и Димитър Димов. Голямата тема в целия общ текст е за любовта - драматична, съдбовна и закъсняла, но светла, топла и сърдечна, чужда на грубостта и насилието. Магията е в откровеността на споделеното, в пристрастността към преживяванията и съдбата на героите. Очаквам читателите с удоволствие да се радват в процеса на общуването с емоциите на нашите съвременници Тя и Той в пътуването им към взаимността и споделеността на бялото велико чувство.

Драгомил ГЕОРГИЕВ, литературен критик

c