Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Дъмян Попов от Тервел идва от кеч сцената в САЩ, за да популяризира този спорт у нас

Дъмян Попов, познат още с псевдонима Дъмян Тангра, е български кечист, който се подвизава на независимата кеч сцена в САЩ. Младият мъж е от Тервел, където получил отлично образование в СУ „Йордан Йовков“. След това учил английска филология във Великотърновския университет. Изкарал до трети курс, след което заминал за САЩ, където да търси нови върхове. Заминава за Америка през 2015 г., за да преследва своята „американска мечта“, а именно – кариера в спорта, чийто фен е от малък.

Седем години по-късно той се е заел с мисията да популяризира кеча в България чрез организацията на първия по рода си кеч семинар у нас.

Събитието, което ще се състои на 24 септември в зала „Орловец“ в Габрово, ще даде възможност на участниците в него да направят своите първи стъпки в развлекателния спорт чрез комбинация от физически и теоретични занимания. Дъмян сподели специално за Gong.bg какво могат да очакват всички присъстващи на семинара в Габрово и разказа за своите цели и амбиции в личния си професионален път в света на кеча.

Дъмян Попов – от залата в Тервел до професионалния ринг в САЩ

В интервю за медията Дъмян разказва, че живее в Атланта, Джорджия. Гледа да се прибира поне един път годишно в България.

Не мога да кажа, че бях принуден да напусна България, но исках да преследвам мечтата си в Щатите, където е най-развитата кеч сцена в света. „Искам нещо подобно да започне да се случва в България. Мисля, че логичната първа стъпка е едно запознаване – не само на публиката, но и потенциалът на българските кечисти и на хората, които се занимават с кеч. Хората да видят за какво става въпрос, да им се представи тази идея чрез нещата отвътре от човек, който се занимава с това“, споделя Дъмян.

„Искам да наблегна не само на физическата подготовка, както ти каза, но и за образите в кеча, психологията. Също така как да се държиш в съблекалнята, как да успееш след време да се развиеш в света на кеча, т.е. връзката с промоутърите, съдиите, дори мениджърите, които са образите отстрани на ринга. Да си кечист означава да си част от това, от този свят на кеча, но можеш също така и да си зад кулисите и да помагаш с всякакви неща – с камерите, осветление, музика. Има много сфери на развитие в кеча. Ще обхвана всичко това и ще анализираме мачове, когато си почиваме от физическата подготовка. Може би ще обърна малко внимание на „добрите“ и „лошите“ образи. Ще засегнем и това как да говорим на микрофона, т.н. „промота“, които са много важна част от кеча. Имаме голяма програма, в която искам да редувам физическа с психическа натовареност“, споделя добруджанецът за предстоящия семинар.

„Кечът е един хибриден спорт, който съчетава много различни качества от различни сфери в шоубизнеса. Трябва да си много добре подготвен физически, говорим за това да си на най-високо ниво, в най-големите федерации. Трябва умело да знаеш как да влияеш на хората по добър или лош начин. Най-лошото в кеча е да няма никаква реакция и когато излезеш, никой нищо да не каже. Ако те освиркват, това е хубаво. Ако ти скандират името, това също е хубаво. Двете крайности са хубави, но средата, когато никой нищо не каже, е най-лошото нещо. Кечът събира спорта, психологията, актьорската игра, как да се промотираш, да си предприемач. Кечът е един уникален спорт, хибрид от всички тези неща. Ако си успешен в кеча и знаеш как да ги миксираш и как да се възползваш от всички плюсове и да премахнеш минусите, то мисля, че може да си успешен във всякакви други сфери. Виждаме Скалата, Джон Сина, Батиста, Крис Джерико, който пък е музикант. Виждаме толкова много хора, които се развиват в много различни насоки и са били успешни по един или друг начин в кеча“, споделя още Дъмян Попов.

c