Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Божидар Радев, ДБ: Специализираните съд и прокуратура служеха за натиск върху политически противници

Божидар Радев е юрист и земеделски производител в сферата на етерично-маслените култури, част от листата на „Демократична България“ в Добрич

Защо „Демократична България“ искаше да смени Иван Гешев като главен прокурор?

Няма механизъм който да контролира главния прокурор. Това е фигура с неограничена власт, без страх от правосъдие. Над него няма никой. Тук не става въпрос да сменим един човек с друг, а да направим нужното, за да осигурим ефективна, отчетна прокуратура, която да работи в интерес на обществото, а не на определени мафиотски структури.

Как ще стане това? Най-вероятно няма да имате нужното конституционно мнозинство, за да направите промени в Конституцията.

Със законодателни промени, извън Конституцията. Ние, от „Демократична България“, изготвихме и изпратихме на Венецианската комисия пакет от законодателни промени, с които да създадем действащ механизъм за контрол над главния прокурор при  данни за извършено престъпление или отказ за образуване на наказателно производство, при наличието на достатъчно данни и факти за извършено престъпление.

Защо трябва да се обръщаме към външни комисии, а не решаваме проблемите сами?

Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, макар и орган на Съвета на Европа, включва членове от цял свят, включително и от Русия, САЩ, Бразилия, Израел, Мароко, Тунис. Всяка държава членка, която прави основни законодателни промени, би следвало да ги съгласува със специализиран, компетентен орган. Целта е да се постигнат ефективни промени в законодателството. Недопустимо е в демократична държава, като България, да има фигура с неограничена власт, на която никой да не може да търси отговорност.

Нали всеки прокурор може да разследва главния? Защо трябва да има законодателни промени, които да го контролират и да му търсят отговорност?

Както знаете, в прокуратурата има йерархична подчиненост. Нали не си представяте, че някой прокурор ще тръгне да разследва началника си! За тази цел една от мерките е разследването срещу главния прокурор да се води от лице или орган, независим от него. Един от способите за постигане на целта е наказателен съдия с ранг на Върховния касационен съд (ВКС) да бъде командирован и да води разследването, след това се връща на старата си позиция. Така ще елиминираме възможността за влияние върху разследващия и ще избегнем евентуална заплаха за кариерното му развитие.

Каква беше причината да закриете Специализираните съд и прокуратура ?

Специализираните съд и прокуратура служеха като инструмент на предишната власт за натиск върху политически противници. Съгласно Конституцията на Република България борбата с корупцията и престъпниците се води от нормална съдебна система. Тези структури са сформирани за по-лесен контрол над тях, с по-малко хора. Освен това, ефективността им говори сама за себе си – делата  на първа инстанция в специализираните структури продължават средно между 7 и 8 години.

Главният прокурор отправи искане за обявяване на решението за закриване на специализираното правосъдие, като противоконституционно. Има ли основания за това?

Ясно е, че няма. Конституционният съд единодушно отхвърли това искане. Закриването на специализираното правосъдие не е противоконституционно.

Искам да припомня, че в последния ден от съществуването си Специализираната прокуратура прекрати разследването  по списъка „Магнитски“  срещу Делян Пеевски и Илко Желязков, а срещу Васил Божков -  не. Всеки сам да си направи изводите!

ГЛАСУВАЙТЕ С НОМЕР 25 ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

И ПРЕФЕРЕНЦИЯ 103 ЗА БОЖИДАР РАДЕВ!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c