Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Не е ясно как ще се финансират театрите в Добрич през новия творчески сезон

Към момента не е ясно как ще бъдат финансирани театрите през новия творчески сезон, сподели за Про Нюз Добрич директорът на Драматичен театър „Йордан Йовков“ Иван Мандев. Културният институт открива сезона на 19 септември с премиера на комедията “Примадони”, в обстановка на несигурност и неяснота.

„Не знаем как ще се финансира театърът, дали ще го субсидира държавата, дали ще бъдем на делегиран бюджет - никой нищо не казва. От две години и половина сме на държавен бюджет, но това беше разчетено до септември т.г., а какво ще се случи оттук-насетне – не знам. Не е ясно кой ще финансира постановките, а една постановка вече струва около 20 000 лв. Ще направим тази премиера и после ще изчакаме да видим какво ще стане. Има много неизвестни - ще се върне ли делегираният бюджет, как ще се оценяват пиесите и т.н.,“, коментира Мандев.

По тези причини той очаква, че новият творчески сезон няма да бъде добър. Посочи, че театърът много бавно се завръща към нормалното си функциониране отпреди пандемията, а в същото време разходите са се увеличили страшно много. След месец спектаклите влизат в камерната зала със 131 места, тъй като в голямата зала от години не се ползва отопление.

„А театрите, които са на газ, не е ясно на тези високи цени как ще го ползват“, казва Мандев. Той сподели, че по принцип добричката трупа пътува много в страната, но сега и пътуванията са вече много скъпи и е невъзможно да се плащат.

„Ние играем в голямата зала, докогато можем и се връщаме напролет. През това време представленията са в Камерна зала, освен това пътуваме. Театърът имаше много добра продукция и обиколи Русе, Варна, Пловдив, Ст. Загора, София, но може и да спрем с тези непосилни цени“, каза още директорът на добричкия театър.

По думите му проблемите могат да се решат само от редовно правителство. „От един проспериращ театър сега сме в неведение какво ще се случи с нас. Може държавата да продължи да ни субсидира, но трябва бюджетът на Министерството на културата да се увеличи двойно. Това министерство е най-бедното на Балканите“, заяви Иван Мандев.

Куклен театър „Дора Габе“ също ще има проблеми с газовото си отопление през есента и зимата. Директорът му Петър Петков сподели, че той и колегите му очакват министерството да каже дали ще помага и как. „Преди сме плащали по 1 000 лева на месец, сега е десет пъти по-скъпо. Това е абсурд – 6 месеца по 10 000 лева са 60 000 – няма как да направим такива разходи, ако държавата не помогне. Имаме готовност да монтираме 4 климатика в залата, ако ще е по-изгодно на ток. Все пак трябва да намерим някакво решение“, заяви Петков.

c