Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С изложбата и уникално парти на плажа днес закриват „Виа Понтика“ в Балчик

С изложбата на творби от художествения пленер, който се провежда всяка година в ДКИ КЦ „Двореца“, по традиция ще бъде закрито и петнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“. Експозицията ще събере гостите на фестивалното събитие в 17.00 часа в Художествената галерия в Балчик в последния ден на международния форум – 17 септември. Посетителите ще имат възможност да видят картини на студентите от Университета по изкуствата в Букурещ Андреас Уелтер, Диана Оанъ, Мариа-Александра Лъдункъ, Норика-Йоана Попеску и на Иван Тодоров, Лилиана Игнатова, Мила Вацова и Ралица Калмаданска от Националната художествена академия в София. Ръководител на пленера тази година и куратор на изложбата, която може да бъде разгледана до 30 септември, е проф. д-р Здравка Василева.

От 20.00 ч. в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ е прожекцията на филма „Сянката на спящия човек“.

В 22.00 ч. в плажен бар „Делано“ ще започне последното фестивално събитие на „Виа Понтика“ 2022, което ще събере участниците и гостите на международния форум. На плажа пред Двореца ще бъде представена една уникална за България колаборация  между диджей и изпълнител на саксофон на живо - DJ & Live Sax в изпълнение на Bosskar Wild & Rich Kid.

Петнадесетото издание  на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ се реализира  с подкрепата на Община Балчик, Държавен културен институт - Културен център „Двореца” – Балчик, Исторически музей – Художествена галерия – Балчик, Туристически и културно-информационен център „Мелницата“, Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ - Балчик, Университетски ботанически градини – СУ „Св. Климент Охридски”, Плажен бар „Делано“, Пирин – Изворна вода.

c