Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зоопаркът в Добрич ще бъде домакин на форум на Асоциацията на зоопарковете

Центърът за защита на природата и животните ще бъде домакин на работна среща на Българската Асоциация на зоопарковете и аквариумите. Форумът ще се проведе от 19 до 21 септември, съобщават от Центъра.

В рамките на събитието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на европейските изисквания за държането на диви животни в зоологически градини, както и екологичната роля на зоологическите градини и възможностите им за принос в опазването на биологичното разнообразие.

Членовете на Асоциацията ще бъдат запознати и с изискванията за лицензиране на зоологическите градини, действащата нормативна уредба, както и с въпроси, свързани с процедурите по Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES.

Предвидено да се проведе и дискусия на тема "Добри практики" и възможностите за тяхното въвеждане и утвърждаване в българските зоологически градини. В рамките на планираната среща ще бъдат дискутирани и други въпроси, свързани с работата на зоологическите градини, както и стратегическите цели за тяхното развитие.

Поканени са двама лектори - адв. Емилия Тончева, юрист и еколог, почетен член на Българската Асоциация на зоопарковете и аквариумите, и Валери Георгиев - държавен експерт в Отдел "Биологично разнообразие" при Дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерство на околната среда и водите.

c