Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Трима бъдещи медицински специалисти ще получават стипендии от Община Тервел

Със заповед  на кмета на Тервел приключи процедурата по избор на студенти, които ще бъдат финансово подпомагани през учебната 2022/23 г. и до дипломирането си от добруджанската община, съобщава заместник-кметът Дияна Илиева.

Финансовата подкрепа ще бъде под формата на стипендии, изплащани ежемесечно на всеки стипендиант. Месечната стипендия е в размер на 400 лв. Подпомагането ще бъде за периода от петнадесети септември до тридесети юни на всяка учебна година. Стипендии няма да бъдат изплащане през летните ваканции на студентите – от първи юли до четиринадесети септември.

Условията, на които трябваше да отговарят бъдещите стипендианти, са да им предстои обучение или вече да се обучават като студенти в предварително определени, според нуждите на Медицински център - Тервел, специалности: „Медицинската химия“, „Лекар по медицина“, „Клинична лаборатория“, „Медицинска сестра“, „Рентгенов лаборант“ и „Рехабилитатор“.

Целта на предлаганата финансова подкрепа е младите специалисти да бъдат мотивирани да останат да работят и живеят в града. След успешно завършване на образованието си младите   хора ще бъдат назначени на трудов договор в Медицинския център в Тервел или друго звено от сферата на общинското или училищното здравеопазване и ще имат задължението да работят там най-малко за период равен на продължителността на обучението си или остатъка от него, увеличен с коефициент 1,25.

Трима са стипендиантите, на които им предстои да сключат договор за предоставяне на стипендия и придобиване на професия с Община Тервел.

Аслъ Нури е на 20 години от с. Зърнево, студентка първи курс в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ - гр. Шумен, специалност „Медицинска химия“. Янка Ангелова, също на 20 години, е от с. Загорци общ. Крушари, студентка първи курс в Медицински университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов“ - гр. Варна, специалност „Рентгенов лаборант“ и Бурчин Назми на 24 години от с. Безмер, студентка в Медицински университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов“ - гр. Варна, трети курс, специалност „Медицинска сестра“.

От Община Тервел благодарят на Общинския съвет и на Медицинския център за добрата съвместна работа за решаване на проблемите с липсата на кадри в здравеопазването. “Такъв проблем, за съжаление, имат всички „малки“ общини и решаването му неизбежно преминава през усилията на местната власт и ръководителите на медицинските звена“, посочва Дияна Илиева.

Ръководството на Общината желае успех на младите хора и ги очаква в сферата на здравеопазването в Тервел.

c