Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Маркираният с GPS орел Илия пое на юг от Добруджа към Африка

Малкият креслив орел Илия пое по дългия път на юг, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. В началото на месец август птицата бе маркирана край добруджанското село Александрия с GPS предавател от специалисти от БДЗП, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Дейността беше осъществена в рамките на съвместен проект на Дружеството, Изпълнителната агенция по горите и две горски предприятия (СИДП и ЮИДП) за опазването на малкия креслив орел и неговите местообитания в страната: „Земите и горите на орела“.

Проследяването на придвижванията на птиците позволява да се събере ценна информация за миграционните пътища, избора на местообитания, потенциалните заплахи и др., която ще служи като важен инструмент за опазването на вида. Младият орел  започна първата си миграция към Африка на 13-ти септември. За 3 дни той прелетя близо 700 км и в момента се намира в азиатската част на Турция, в района на град Афионкарахисар.

Първата му нощувка беше край село Ветрен, Бургаско, а ден по-късно избра да нощува в горист район южно от Истанбул. Предстои му дълъг, над 7 000 км прелет към южните части на африканския континент, където ще остане до следващата пролет.

c