Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Земеделският министър ще поиска ЕК да подкрепи българските зърнопроизводители

Министър Явор Гечев: Министерството на земеделието ще поиска ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното

„Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия – да бъде задействан т. нар. земеделския кризисен резерв на ЕС“. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, организирана след днешните протести в страната.

Зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница. „Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани“, заяви министър Явор Гечев. 

Той припомни, че в приетата днес от правителството позиция се отчита, че в Република България безпокойство будят смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат сериозни предизвикателства като затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск. В тази връзка Република България призовава Комисията да приложи всички възможни инструменти, в т. ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.

„България е солидарна с Украйна, но българските земеделски производители претърпяха сериозни щети“, отчете аграрният министър.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. „Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, каза аграрният министър и призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

„Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни“, каза в заключение министър Явор Гечев.

c