Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Шесто издание на Празника на плодородието събира граждани и гостите на община Шабла

„Сладка лютеница от люти кметове“ ще майсторят кметовете на Шабла и селата от общината. В кулинарния двубой се включва и Ути Бъчваров със своя юнашки тиган, направен от ...локомотив

Празник на плодородието организира Община Шабла на 17 септември. Той ще започне от 15,00 часа в Градския парк.

Неговото начало е от 2014 година, когато с решение № 505/ 29.04.2014 год. на Общински съвет, датата 14 септември е обявена за ежегоден празник на общината. Известен като „Кръстовден“ в християнския календар, денят е свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. Тогава се „осветява“ семето за посев, започва и гроздоберът.

Празникът на плодородието в Шабла, организиран в първия неработен ден след „Кръстовден“, показва даровете на природата в този край, плод на последователния труд, на грижата на стопаните и приемствеността на положената традиция отпреди 8 години.

Покани за участие имат всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари както от общината, така и от общините в област Добрич и близките региони.

Организаторите дават възможност на всички участници да подредят свои щандове. Събитието е с конкурсен характер и наградите са в следните категории: най-едри зеленчуци, най-добре аранжиран щанд, най-богат щанд, най-вкусни местни и национални ястия, най-характерен обреден хляб. Победителите, определени от специално жури с председател известния Ути Бъчваров, получават парични награди и грамоти.

Интерес предизвиква и кулинарното състезание „Обезкостяване, разфасоване и паниране на пиле“ с участието на изявени майстори-готвачи от района на общината.

Празникът се съпътства от богата фолклорна програма на самодейни състави и индивидуални изпълнители не само от общината, но и от други общини.

Погледът на присъстващите няма да отмине и кулинарно шоу на Ути. Неговият вълшебен тиган ще поеме крехко пилешко месо и зеленчуци. А в края всички имат възможност да опитат от вкусно приготвеното ястие.

Друго кулинарно шоуще съперничи на екипа на Ути - „Кметът може И да готви“  с участието на кмета на община Шабла и кмета на с. Дуранкулак и тяхната „сладка лютеница от люти кметове“.

Финалът на Празника е концертът на Виевска фолк група с ръководител Емил Узунски.

c