Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Елена Христова от Добрич е избрана за организационен секретар на Съвета на децата

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) си избра ново ръководство, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Кандидатите първо представиха своите идеи и виждания, след което имаше гласуване. Децата си избраха за техен председател Емили Караколева от София, заместник-председател е Мария Георгиева от Русе, организационен секретар – Елена Христова от Добрич, а Християна Страхилова от Видин продължава своя мандат като летописец на Съвета.  

Освен избор на ново ръководство през трите дни децата дискутираха употребата на райски газ, наркотични вещества и последствията от тях с д-р Виолета Катева, невролог с опит в мозъчно съдовите заболявания, член на Европейската и Американската академии по неврология. Според Съвета на децата няма достатъчно достъпна информация какви вреди нанасят наркотичните вещества и експерименти с употребата на забранени и опасни субстанции. Предложенията на децата по какъв начин техните връстници ще възприемат най-добре информацията, ще бъдат обобщени и реализирани в информационна кампания с тяхно участие, в която ще се включат и специалисти. 

Членовете на Съвета на децата се сменят при изтичане на двугодишен мандат или при навършване на 18-годишна възраст. Като консултативен орган към председателя на ДАЗД, Съветът дава становища и изразява позиции по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено-политическия живот. 

В началото на месеца бяха определени новите членове на Съвета на децата. Въпреки крехката си възраст, 33-мата нови негови представители са със завидни постижения. Сред тях са национален шампион по карате, сребърен медалист от национална олимпиада по гражданско образование, призьори от международни фестивали по народни танци, председатели на ученически съвети, инициатори на редица благотворителни инициативи и още много талантливи и успешни деца.

c