Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Земеделско протестно шествие с тежки машини ще мине днес по булевардите в Добрич

Днес в Добрич ще се проведе големият земеделски протест, който е част от организирани шествия и демонстрации в защита на бранша в областни градове в България и в още 12 държави от ЕС.

Около 100 земеделски машини на производители от област Добрич се включват в протеста. Сборният пункт на тежката земеделска техника е в 10.00 часа до бившите „Вторични суровини“, на т.н. „гонки“.

След 11.00 часа шествието ще премине по булевардите в града – маршрутът е бул. Добруджа, бул. Добричка епопея, бул. 3-ти март, бул. 25 септември, бул. Русия.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национален съюз на земеделските кооперации в България са организатори на фермерските шествия в различни региони на страната на 14 септември. Подобни протести ще се състоят в 12 европейски държави на 14, 15 и 16 септември с искания за защита на бранша.

Недоволството на зърнопроизводителите в провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна, посочват от НАЗ.

НАЗ и НСЗКБ призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

Конкретно в област Добрич земеделците ще се обявят и против на добива на газ в Добруджа.

Фермерските протестни шествия ще се проведат в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

c