Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Удължават до края на октомври Програмата за бежанците от Украйна

Програмата за прием и настаняване на бежанците от Украйна ще бъде удължена до края на октомври т.г. От 20 000 настанени, 8000 са успели да си намерят работа на трудовия пазар у нас.

Илин Димитров: Имаме 30% ръст на записаните туристи.

"Хотелиерите решават как да процедират с украинските бежанци. Удължаваме програмата до 31 октомври, ще има време да се организира нова програма и да се настроят бежанците дали да се върнат в родината си, или да останат по новата програма." Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров по БНТ. 

"Над 8000 украински бежанци са намерили работа по Черноморието, от 20 000 настанени. Все пак сезонът е към края си, затова се надяваме с удължаването на програмата да направим преход, за да може бежанците да намерят нова работа".

илин димитров
снимка: БНТ

Служебният министър увери, че сектора успява да навакса изоставането в началото на Сезон 2022. 

"Печалбите ще бъдат ясни в края на сезона, когато видим какви са разходите, но като цяло имаше туристи това лято." 

Очакванията на Илин Димитрова са, че компенсациите за бизнеса ще продължат и занапред. Той изрази надежда това да е последното удължаване на програмата и да има нова програма, която ще интегрира бежанците в социалната система.

"Това са европейски пари, ние изплащаме регулярно всяка седмица средства по тази програма, много е сложен механизмът на изплащане, 32 стъпки има преди да бъде платена една сума, което отнема минимум 15 дни."

В първата програма е имало софтуерен проблем, поради което голяма част от нощувките не са видни. Регистрирани са над 900 жалби.

"Ще бъде отворена мярката, ще се внесат корекциите и всичко ще бъде изплатено. Тази седмица ще бъдат внесени финалните плащания за юни и юли, те ще бъдат изчистени. Много малко нарушения са открити, които са главно в дублажа."

"В туризма следващият сезон се планира от тази година, което е много трудно. Невъзможно е да знаеш какви ще са цените догодина, за да планираш сезона. Няма да се дават пари на калпак, това е много грешно. Говоря за една устойчивост като например твърда цена на тока, газа, което е много важно за зимните курорти в момента. Тези мерки или трябва да са с дългосрочна визия, или няма да имат ефект." 

По думите на служебния министър ценовото ниво по родното Черноморие не може да се определи като високо/скъпо. 

"Има скъпи ресторанти, има и не толкова скъпи, всичко е въпрос на избор. Зимният сезон засега върви добре, използваме друга методика на рекламата. По думи на сръбския посланик България никога не е била по-добре представена на чуждите пазари. Имаме 30% ръст на записаните туристи." 

c