Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Тежка техника по булевардите в Добрич: Земеделци протестираха срещу вноса на украинско зърно

Фермери от област Добрич с десетки земеделски машини се включиха в протестното шествие по булевардите на областния град. Колоната от тежката техника потегли в 11.00 часа от сборния пункт пред бившите Вторични суровини и премина по основните пътни артерии на Добрич. Движението по пътя се регулираше от много екипи на „Пътна полиция“.

Протести за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна се провеждат днес в няколко областни града в страната. Те са организирани от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Съюза на кооперациите.

„Днес започва една битка и това е битката за оцеляването на земеделието в България и в Европейския съюз. Изключително много сме ядосани за регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектора, които през живота си не са били на полето и никога не са изпълнявали по някакъв начин спуснати критерии“, заяви пред своите колеги и пред медиите Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тя посочи, че Добруджа от много време има и друга, огромна битка – против добива на шистов газ. „Ние сме твърдо против, винаги сме били и винаги сме го заявявали като асоциация, че не подкрепяме по никакъв начин опитите Добруджа да бъде надупчена и унищожена с добив на шистов газ“, каза Жекова.

Това, което земеделците искат, е да бъде спрян украинският внос по начина, по който влиза в момента в ЕС. По думите на Жекова вносът е регламентиран изкуствено през месец май т.г. Стоката влиза неконтролирана, произвеждана е по начин, който не съответства на европейските регламенти. Със зърното влизат живи зарази, карантинни неприятели.

„На практика всичко това води до унищожение на земеделието в ЕС. България в момента няма пазар за стоката, която произвежда. Ние сме износители и произвеждаме 13 милиона тона зърно годишно. Добруджа има 3,5 млн. декара обработваема земя - това са ренти, това е поминък на хора“, изтъкна Жекова и допълни, че всичко това е опит да се унищожи европейското земеделие.

Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации, заяви, че е недопустимо земеделието в България и ЕС да се развива по този начин. „Искаме да ни видят и чуят, най-вече политиците, че по този начин не може. Ние се печем на един огън – и големите производители, и кооперациите, и дребните земеделци“, каза той. Посочи, че с вноса се подбиват цените на стоката, която се произвежда в нашата страна. По този начин се унищожава браншът, унищожават се хората, които произвеждат и създават.

Комитов прогнозира земеделски фалити при сегашните ниски цени на продукцията и при разходите, които имат фермерите. 

c