Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Комисар Димитров: За да си огнеборец, трябва да имаш сърце и душа за тази професия

На 14 септември, когато православната църква чества Кръстовден, българските огнеборци отбелязват професионалния си празник. За рисковете на професията пожарникар и предизвикателствата пред нея разговаряме с комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН – Добрич и комплексен победител в конкурса „Пожарникар на годината – 2021“. Високото отличие му бе връчено през месец март тази година за осъществената сложна операция по евакуирането на екипажа на заседналия край Яйлата товарен кораб Вера Су.

Да рискуваш себе си заради другите – това ли е най-общо казано професията на пожарникаря?

Професията пожарникар е изцяло отдадена в полза на обществото. При нас работят хора, които със сигурност искат да помагат и да бъдат в помощ на хората. За нас това е една всеотдайност, удовлетвореност от свършената работа, бих го нарекъл начин на живот. Професия, в която всички са едно голямо семейство. Не знам за другите дейности, но нашият живот на огнеборци е построен по този начин.

Колко са огнеборците в област Добрич, които днес отбелязват празника си?

Около 250 са огнеборците, във всеки общински център имаме по една районна служба, а в курорта Албена има участък. Най-натоварената служба е тази в Добрич, тъй като тя по територия отговаря и за община Добрич, и за община Добричка, където има най-много произшествия. Тя е и тази, която оказва помощ на всички районни служби при нужда, тъй като е с по-голям личен състав и разполага с по-голям брой техника.

Наскоро получавали ли сте нова техника и оборудване?

Да, това беше преди около месец по съвместен проект на Община Добричка и румънския окръг Кълъраш. От този проект имаме сериозни придобивки - няколко моторни помпи за отводняване със съответното оборудване, осветителни прибори, лодка с оборудване и ехолот, който сканира дъното на водни обекти, работни дрехи и др. Получихме дрон, който използвахме при последните проливни дъждове в Добрич за събиране на информация за разливите. Това е едно много добро, съвременно оборудване за нашите районни служби.

Пожарникари от Добрич и Кълъраш със съвместно учение край язовир Одринци

Какво лято изпращате, беше ли тежък тази година пожароопасния сезон?

Вече е към края си този период, но идва друг, когато отново се очаква завишение на пожарите – в края на септември и началото на октомври. Тогава обикновено възникват горски пожари, такива в отпадъци и др. През това лято отчитаме повече произшествия, в сравнение с предходни години, но те не бяха толкова тежки. В последните две-три години, както и в други области в страната, се работи по нов начин. През летния сезон на всяко произшествие се отправят повече от един пожарен автомобил, за да се ликвидира то по най-бързия начин. Наложи се да прилагаме тази тактика, защото много произшествия обикновено възникват в кратък времеви интервал – през деня от 12.00 ч до 17.00 – 18.00 часа. Това създава предпоставка за разпокъсване на хората и техниката на различни места, по едно и също време. Когато говорим за полски и горски пожари и такива в сухи треви, отивайки на място първият екип установява какъв е пожарът и параметрите му и ограничава разпространението му. След това се пристъпва към цялостното потушаване с втори екип. Идеята е това да става по-бързо, за да може да се реагира на следващ пожар в този кратък интервал от време. Оперативен център в Добрич контролира изцяло процесите. При добра организация, преценка и разпределение на автомобилите и техниката успяваме да покрием всички произшествия и да ги ликвидираме бързо. Практически това е добро решение.

Какви качества са нужни за вашата професия, как се овладява това естествено човешко чувство -  страхът?

Много качества са необходими за нашата професия - физическа подготовка, теоретически и практически знания, умения за лична безопасност. За да бъде обаче един човек пожарникар, на първо място му е необходимо сърце за тази професия. Всичко останало е въпрос на тренировки и обучение. Трябва да имаш сърце и душа на огнеборец, другото се овладява впоследствие - всеки новоназначен служител се изпраща на курс, запознава се с техниката, тактика на пожарогасенето и много други неща.

Да овладееш страха и да рискуваш себе си – това трудно ли се постига?

Трудно е, защото у всеки един човек има някакви страхове. Те са по-скоро от неизвестното. Почти във всяко произшествие има много неизвестни. За наша радост в екипите има пожарникари с дългогодишен опит, като тази неизвестност е за тях почти предсказуема – те знаят какво би могло да има там, където гори. Всеки екип има командир, който го води и когато този командир е достатъчно добре подготвен и уверен, той със своите действия вдъхва спокойствие у другите колеги. Да, няма как хората да не ги е страх, но те са обучени достатъчно добре, за да могат да преценят докъде може и докъде – не. Най-важното при нас е след произшествие всички да се върнат живи и здрави. Това е основен принцип. Затова ежедневно се провеждат практическа и теоретична подготовка, за да можем да постигнем това. Специална психологическа подготовка няма, тя идва по-скоро от командира, от подхода и знанията му, от увереността му. Тези неща се предават на огнеборците и те се чувстват сигурни и защитени. И знаят, че работят в екип. Нужни са добри комуникативни умения в екипите, визуално и с жестове трябва да се разбират. Екипът е една добре смазана машина. Да, професията е опасна и изпълнена с адреналин. Там, откъдето всички бягат, ние отиваме.

Различни са предизвикателствата ви – от това да свалите котка от дърво, до големи бедствия.

Това се случва непрекъснато. Налага ни се и чисто от човешка гледна точка да оказваме помощ за животинки например, или при транспортиране на пострадал или болен човек с повечко килограми - това също е работа, без да е свързана със сериозните произшествия. Но има случаи, в които наистина се искат познания за овладяване на по-голям пожар или бедствие, ние залагаме много на такъв тип обучения, теоретични и практически. Тази година имаше два по-характерни случая, които не са ежедневие за нашите служби – действията ни по време на проливните дъждове на 2 септември и при свлачището в Албена, което затрупа двама души. А преди това, миналата година беше сагата с кораба Вера Су и евакуирането на екипажа.

Използвам случая да благодаря на всички колеги в пожарните служби на територията на област Добрич, да им пожелая здраве и лично щастие, късмет и „сухи ръкави“ – т.е. по-малко инциденти и по-малко работа.

Тази година 37 души от РДПБЗН - Добрич ще бъдат отличени за празника, от които 21 от ГД ПБЗ, и 16 със заповед на комисар Димитров. 8 души ще бъдат наградени от Главната дирекция с парична награда за работата им по време на проливните дъждове в началото на месеца.

c