Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

14 септември – Кръстовден и Празник на пожарникарите

На 14 септември православната църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.

Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон – времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

На 5 януари се отбелязва Зимен Кръстовден или Попова Коледа (ден преди Богоявление – Йордановден). Празникът е наричан още Кръста, Водокръст, Водокръщи.

На Кръстовден – 14 септември, е Професионалният празник на българските огнеборци. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. Впоследствие носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век. През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.

c