Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С 90 стотинки скача цената на купона в училищните столове в Добрич

Цената на купона в ученическите столове в Добрич се повишава от новата учебна година и вече ще бъде 4.50 лева за тристепенно меню. Това съобщи за Про Нюз Добрич управителят на „Столове“ ЕООД Стоян Стоянов. Увеличението е с 25%.

Досега купонът за супа, основно и десерт струваше 3.60 лв., а цената бе валидна за втория срок на миналата учебна година. Преди това децата плащаха по 3.30 лв.

„Ръководствата на училищата са запознати с новата цена. Основанията са ясни – повишение на цените на всички продукти, с които работим, които скочиха с повече от 40%. На фона на това и енергията поскъпна, това са факторите“, каза Стоянов, като уточни, че дружеството работи по рецептурна книга, само с продукти от утвърдените стандарти БДС и „Стара планина“.

Той припомни, че купонът поскъпна в началото на втория срок тази година и не се промени до края на учебната 2021/2022 г. „Още тогава направих уговорката, че в началото на новата учебна година съвсем логично е цената да се вдигне и то драстично, както на всички хранителни продукти в магазините. С новата цена ще се постараем да се справим, все пак нашата функция е социална – храним деца“, подчерта Стоянов.

Обмисля се вариант наред с тристепенното да се предлага и двустепенно меню – супа и основно, без десерт, което ще е с цена 4.00 лв. Все още това се дискутира с директорите на учебните заведения и учители.

Общинското дружество се грижи за храненето на учениците в СУ „П. Р. Славейков”, СУ „Свети свети Кирил и Методий”, СУ „Любен Каравелов” и СУ „Св. Кл. Охридски“.

c