Бизнес Водещи новини

Маргита Тодорова, “Албена” АД: Още поне година компенсации за тока за бизнеса

Продължаването на компенсациите за тока на бизнеса е необходимо, защото по този начин се намаляват донякъде разходите ни за електрическа енергия, обясни Маргита Тодорова, член на УС на БХРА и представител на организацията в курортен комплекс Албена. Нужно е да се конкретизира и срокът, до който тези компенсации ще са валидни, за да може браншът да има някаква предвидимост. Силно се надяваме компенсациите да се удължат за поне още една година, за да можем да преминем през всички тези трудности покрай инфлация и специално за летния туризъм – спад на записванията поради войната в Украйна.

Ние като дружество „Албена“ АД сме предприели две основни мерки, за да намалим разходите за електроенергия извън това, което като помощ може да ни предложи държавата. На първо място сме изградили инсталация за преработване на хранителни отпадъци. И от две години инвестираме в мениджмънт на отпадъците. По този начин подпомагаме донякъде производството за нуждите ни от електрическа енергия по алтернативен начин.Другата мярка, която сме предприели е поставянето на фотоволтаични панели. Те разбира се не могат да покрият напълно разходите ни на електрическа енергия.

Човек, който е извън индустрията би казал – „Вдигнете си цените вместо да искате компенсация“. Но пазарът не позволява драстично вдигане на цените и компенсиране на инфлацията.

Българският бизнес и в частност туристическият са на прага на фалита заради скъпите ток, газ и вода, които повлякоха след себе си и увеличение на всички останали разходи на хотели и ресторанти, категорични са членовете на национално представената организация с 36 регонални структури Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Без реални компенсации за скъпите енергоносители, бизнесът ще бъде принуден да спре работа, а това ще нанесе щети на българската икономика, които могат да се окажат непоправими, категорични са членовете на БХРА.

Скъпите ток, газ и ръста на инфлацията изядоха печалбите на хотелиерите и изправиха бранша до стената, обясни председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев. На фона на скъпата електроенергия редица бюрократични спънки ни пречат да присъединим фотоволтаици, дори когато като хотелиери инвестираме в такива, и да продаваме ток, за да покрием част от разходите си, обясни той. Увеличението на цената на питейната вода в областите Бургас и Варна бе допълнителен удар върху бизнеса. Държавата трябва да реагира и да подпомогне секторът, който допринася всяка година за средно 13 на сто от БВП и в който пряко и косвено е зает всеки десети българин, подчерта Щерев.

Проблем е, че доставчиците на газ искат от бизнеса да заявят предварително количества, газ, чиято цена не знаем, допълни още Щерев.

Всички от бизнеса ще фалират без компенсации

Ако държавата спре компенсациите за бизнеса, ясно е че фалитите ще са неминуеми, при това не само на 70 на сто, а на 100 процента от бранша, категоричен е Йордан Иванов от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите -Ямбол. Положението е наистина трагично. Дори компенсациите за тока не са толкова сигурни. Дружествата, които ни доставят ток от свободния пазар, правят отстъпката договорена с държавата, но ни подчертават, че ако тя не разплати разликата, тогава ще трябва да я платим ние. Защото плащанията от държавата към тези дружества също се бавят с месеци. Не е сигурно дали ще има и компенсации въобще. А и цената на преноса също пак се увеличава, а тя се плаща изцяло от бизнеса дори в момента.

През тази зима в Ямбол почти всички хотели са категорични, че ще затворят. Особено колегите, които са на газ.

Колегите затварят

Без компенсации за тока и газа няма да оцелеем. Много колеги са категорични, че няма да работят през зимата, обясни Петко Игнатов от регионалната структура на БХРА в Ловеч. Ще ви дам пример с хотел с 25 стаи, на който сметката само за последния месец за топла вода е 6000 лева на газ. При положение, че не е спа хотел, няма сауна, парна баня или басейн. И говорим за лятото. Няма как тези разходи да бъдат покрити от приходите. Ловеч е един от първите газифицирани градове и колегите обсъждат да минат изцяло на ток, но и това не е решение, защото токът също е много скъп. Затова и повечето колеги ще затворят.

Получава се разминаване между калкулирани разходи и възможни цени, които може да поеме пазарът. В провинцията нещата не се случват както трябва, заплатите са много по-малки, има безработица, а в същото време липсва работна ръка. Затова и голяма част от колегите предпочитат да затворят, отколокото да се нервират и да работят на загуба. За тези, които плащат и наеми, ситуацията е направо безнадеждна. Държавата е фалирала, но не искаме да си признаем.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.