Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кино, музикално ателие и живопис представят днес младите от "Виа Понтика" в Балчик

Изложба живопис, музикално ателие и кинопрожекция във втория ден на „Виа Понтика“

Традиционната за Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ изложба живопис ще бъде открита в 17.00 ч. днес в Художествената галерия в Балчик. В нея ще бъдат представени творби на студенти от Националната художествена академия в София и Университета по изкуствата – Букурещ.

В изложбата с куратор проф. д-р Здравка Василева са включени творчески проекти, осъществени с различни изразни средства. Някои от творбите са свързани пряко със задачи от образователния процес, други са плод на индивидуалния творчески почерк, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция. Инспирацията се търси в природата и персонификацията на природни структури, в спорта и ставането след паданията в живота, микса на чувства, жанрове и абстракции.

Сред авторите на картините са Иван Тодоров, Лилиана Игнатова, Мила Вацова, Ралица Калмаданска -специалност „Живопис“, НХА – София, и Андреас Уелтер, Диана Оанъ, Мариа-Александра Лъдункъ, Норика-Йоана Попеску - специалност „Живопис“, УнАрте – Букурещ.

По време на фестивала ще бъде проведен и пленер по живопис. Творбите, създадени в рамките на пленера, ще бъдат представени в експозиция на 17 септември.

Началото на едно уникално за „Виа Понтика“ събитие – музикално ателие, ще бъде дадено на 13 септември. В продължение на три дни в ТКИЦ "Мелницата" Нона Кръстникова(сопран) и Мария Русева(пиано) - Дуо „Колаж“, ще работят с петима студенти от Китай. Чен Чуаниуе (сопран), Тиен Шинюе (сопран), Хъ Цинфанг (тенор), Ли Якаи (баритон) и Тун Ицан (пиано) са избрани след предварително прослушване. В рамките на ателието ще бъде подготвен оперен репертоар с емблематични арии и ансамбли от оперите "Сватбата на Фигаро" и "Дон Жуан" (Моцарт), "Дон Карлос" (Верди) и "Бохеми" (Пучини). В ателието, което ще бъде отворено за слушатели, ще се работи на английски, италиански, български език. А заключителният концерт е предвиден за 16 септември.

Вторият фестивален ден на „Виа Понтика“2022 – 13 септември, ще завърши с прожекция на късометражно кино в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“. В първата кинопрожекция, която ще започне в 20.00 ч., гостите на фестивала ще могат да видят шест филма от седемнадесетото издание на CILECT PRIZE 2022 – продукции на студенти от висши училища във Великобритания, Испания, Румъния, Германия, Чехия и Нидерландия.

В компилацията THE CILECT PRIZE 2022 са включени общо 256 филма - 109 игрални, 83 документални и 64 анимационни филма.

Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.

Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е била в Мадрид на 21 ноември 2006 г.

THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата, пълноправни членове на СИЛЕКТ.

THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. по предложение на (тогава) вицепрезидента на организацията проф. д-р Станислав Семерджиев - ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), София, България. Наградата на СИЛЕКТ се появява в резултат на дългогодишните изследвания на световните студентски фестивални активности и след задълбочено проучване на евентуалното значение на подобна конкуренция между всички училища - членове на СИЛЕКТ.

c