Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кандидат-самоубиецът от хотела в Добрич вече е играл същия театър, изпечен лъжец и крадец

Разследването ни показа, че мъжът е изпечен лъжец, крадец и манипулатор. Обичал да носи рокли и високи токчета, обикалял магистралите у нас и в Европа. Няколко пъти е симулирал смъртта си и успял да завлече с пари близки и роднини за мнимото си погребение.

Театърът, който вчера сутринта разигра 36-годишният Коста Янков Йорданов, като заплаши, че ще се самоубие като се хвърли от хотел „България“, вече е игран поне 3 пъти, установи Про Нюз Добрич.

Разследването ни показа, че мъжът е изпечен лъжец, крадец и манипулатор. Той обича да носи рокли и високи токчета, препитава се, като обслужва тираджии по магистралите у нас и в Европа, разказаха хора, които го познават. Няколко пъти е симулирал смъртта си, за да успее да завлече с пари близки и роднини за мнимото си погребение.

Коста е от ромски произход. Семейството му е многодетно, има осем братя и сестри. Част от тях са починали, останалите са в чужбина, живеят във Франция, Германия, Полша. В България няма никой от фамилията. Едната му сестра се занимавала с проституция в Полша, друга лежала във френски затвор със сводника си.

36-годишният мъж е бездомник. Води се в село Царевец, защото от там са родом дядо му и баща му. Семейството заживяло в генералтошевското село Равнец, но малко след това майка му Мария починала. С решение на съда за негов настойник бил определен вуйчо му. При семейството му Коста живял до своето пълнолетие, но след това родственикът го изгонил. Баща на три деца, не искал край тях да има гей, който носи перуки и се облича в женски дрехи. Вуйчото на няколко пъти го хващал да излиза така облечен на пътя за ГКПП Кардам, където да чака тирове. Накрая го шамаросал и го натирил от дома си.

Коста не е ходил на училище и не може да чете,  но смята безпогрешно, твърдят съселяните му. Лъжите му били изключително убедителни. Преди години дори лекари от Психодиспансера станали негова жертва, когато им разказал, че се грижи за братче и сестриче на 13 и на 12 години, а в Равнец има къща с 8 стаи и отглеждал 60 овце. Медиците толкова били впечатлени от разказа му, че силно се притеснили какво правят децата без него. „С него трябва да се внимава. Огъва си тялото по невероятен начин.  Влиза през комините на хората и краде от къщите. Не само в селото, а и на други места. Способен да натроши всичко и след това да каже, че не е той“, разказа негова съселянка. Категорична е, че ако е прибран в Психодиспансера, той е в състояние да счупи прозорците и да избяга.

Той обикаля света като обслужва тираджиите по магистралите на Европа. Как и защо се е върнал в България не се знае, споделят съселяните му. Категорични са, че Коста е изключително изпечен лъжец. „Като актьор от Болшой театър е. Уникален е – способен е да те купи и продаде, да те унищожи за една стотинка и след това да те издигне на пиедестал, който изобщо не очакваш“, споделят хора, които го познават.

Коста е безкрайно немарлив към всичко. Но пък един ден е с червена коса, на другия със зелена, а след това с розова. Ходи с рокли, на токчета, обикаля магистралите и заработва, добавят съселяните му. В Царевец няколко пъти го „погребвали“. Преди няколко година се обадили от Гърция, че е починал. Кметицата извикала цялата рода, събрали пари, за да се докара трупът до България и за погребение. Дошъл човек от Хасково, който да съдейства. Роднините му се доверили, че ще докара тленните останки. Но той взел парите и изчезнал. Близките не видели нито труп, нито пък парите си. Но няколко години Коста се появява отново.

От петък мъжът тормози по телефона кметицата на Царевец Маргарита Стоянова. Искал да го свърже с негови братовчеди в Германия. Излъгал, че е задържан в полицията и молел да го спасят. В нощта на неделя срещу понеделник отново загрял телефона й от 2 часа след полунощ та чак до 5 часа призори. Звънил й от два различни телефона. Казва, че не е търсила органите на реда, защото не се случвало за първи път. Имал навика да й се обажда и от чужбина, все с някакви молби. Но тя отдавна е наясно с лъжите му. Вчера сутринта тя опитала да се свърже с него, но никой не отговорил. Тогава й се обадили от полицията, за да я информират, че Коста се е качил на хотел „България“ и заплашва, че ще се хвърли.

„Казах на полицая да му каже веднага да слезе, защото дойда ли, ще стане сериозно“, разказва Маргарита Стоянова. Не крие, че се е случвало да му вземе страха.

Всъщност това съвсем не е първият случай, в който Коста Янков Йорданов вдига на крак полицията и други институции, като заплашва, че ще скочи. Според информацията, с която разполагаме, той поне още три пъти през годините е разигравал по същия начин органите на реда.

На 27 юни 2006 година е първият епизод от сапунката по сценарий за самоубийство. Поне за него се знае. Тогава Коста заплашил, че ще скочи от кметството в Генерал Тошево, след като портиерката го ядосала. Качил се на покрива на сградата, крещял, че е безработен и ще се самоубие. След като полицаите го ударили на молба, той слязъл. От Общината му отпуснали парична сума, а кметът на Равнец трябвало да намери къде да живее. Дал му стая в кметството, но Коста продал одеялата и мебелите. Останало само едно легло.

Няколко месеца по-късно 20-годишният тогава ром заплашил, че ще се самоубие и два часа седял на ръба на покрива на 12-етажна сграда на бившия Партиен дом в центъра на Добрич. Същия ден кметът на Равнец му връчил призовка за дело за кражба. Малко по-късно Коста казал, че е пил миша отрова. Хора от селото го закарали в Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево, където му промили стомаха и го изпратили в болницата в Добрич. Той избягал от там и се качил на покрива на 12-етажната сграда. На крак били вдигнати полиция, пожарна, Гражданска защита, Бърза помощ и психиатрия, лично присъствала д-р Маргарита Новоселска, управител на Областния психодиспансер.
Тогава със завидните си актьорски способности Коста предизвикал състрадание с покъртителна история как пил отрова и избягал от болницата, защото от полицията в Генерал Тошево не му разрешавали да напусне страната, за да отиде до смъртния одър на баба си в Истанбул. Впоследствие станало ясно, че не само, че няма баба в Истанбул, но въобще няма жива баба. И забрана за напускане на страната няма, въпреки делото за кражба.

Качил се на покрива на 12-етажната сграда през капандура. Започнал да вика, че ще скочи, късал и хвърлял документи. Районът бил отцепен от полицията и два часа по-късно мъжът бил свален от покрива. Отвели го във Второ вътрешно отделение на болницата, но през нощта започнал да буйства. Наложило се да го настанят в психодиспансера. Там се нагълтал с части от лъжици, вилици и други предмети, което наложило да го оперират, за да спасят живота му.

През 2009 година Коста пак се прочу. Тогава 23-годишен той открадна булчински рокли от модна къща в района на пазара в Добрич и след това ги разпродаде на безценица. Задигнатите дрехи бяха на стойност 23 хиляди лева, но за един час младият мъж ги изтъргувал във Варна за по-малко от стотачка. Скрил се в тоалетните на втория етаж в търговски комплекс по улица "Гоце Делчев" №1. Изчакал всички търговци да напуснат сградата и от модната къща откраднал десетки булчински, индийски и абитуриентски рокли, дрехи за шаферки и украшения. На следващия ден продал една от роклите за 4.50 лева. С парите си купил билет за Варна, където за по-малко от час изтъргувал и останалите рокли само за 75 лева.  В досието си той има регистрирани множество кражби.

Четири години по-късно, през ноември 2013 г., младият мъж отново изиграл сценката със самоубийството и висял  на терасата на 11-ия етаж на бившия Партиен дом като заплашвал да се самоубие. Казал, че няма пари и няма какво да яде. Тогава служителите от общинската социална служба подали сигнал на тел. 112. В убеждаването му се включили служители на полицията, психолози, дори тогавашният кмет Детелина Николова. Според запознати тогава Коста бил под въздействие на наркотици. Няколко часа по-късно той бил свален.

Вчера Коста разигра поредния епизод от сериала.

Около 4.00 часа сутринта в района на центъра на Добрич се чули крясъци. Мъжът влязъл в хотел “България” и започнал да вандалства. По данни на очевидци се насочил към офиса на управителя. Минути след това на мястото пристигнали екипи на полицията и Спешна медицинска помощ. Мъжът се качил на третия етаж, а оттам на покривна тераса и заплашил да се самоубие. На мястото пристигнал екип на “Пожарна безопасност и защита на населението”, както и психиатър от полицията. По свидетелски данни в района е имало пет екипа на полицията, два на пожарната и един на Бърза помощ. Коста се барикадирал на покрива за 4 часа и към 8.00 часа бил изведен и отведен в ескорт с линейка и полиция до лечебно заведение за установяване на здравословното му състояние. Стана ясно, че у него е открита дрога.

За колажа са използвани и кадри на НДТ и ИА "Добруджа"

c