Водещи новини Общество

Геолог от Добрич откри злато на Антарктида, десетилетия учени от цял свят го търсят

Ралица Събева иска да продължи своята научна дейност на Антарктида с по-детайлни изследвания на всички рудни жили в района, което ще промени световната история.

Български учен откри злато на Антарктида. Десетилетия наред специалисти от цял свят се опитват да намерят благородния метал на ледения континент.

Открива го българският геолог от Софийския университет Ралица Събева. Буквално в задния двор на българската база на остров Ливингстън, съобщава БНТ. Тя е от Добрич, завършила е Езикова гимназия „Гео Милев“, след което завършва „Геохимия“ в СУ „Св. Климент Охридски“, доктор по науки за Земята (Геология и проучване на полезни изкопаеми).  

„Много геолози са работили там. Вероятно основната причина да го видя аз е, че гледам в детайлите, а за да видиш малки златинки си трябва детайлна работа, трябва си много работа”, обясни гл. асистент Ралица Събева, учен в СУ „Св. Климент Охридски”.

photo: Никола Петков

Ралица е част от 28-мата ни арктическа мисия на ледения континент. Докато е там взима геологични проби от десетки места.

„Трябват месеци микроскопски изследвания, за да можем да ги видим тези златинки. Може би човек трябва да има късмет на първо място, но и много упорита работа”, казва Ралица Събева.

До 2045 г. на ледения континент има мораториум за добива на полезни изкопаеми.

„Това е най-чистият, девствен, красив и запазен континент, нормално е всички да искаме да го запазим. Но! Остава въпроса – все пак всичко около нас е техника, електроника, нужни са ни тези метали, било то и злато, така че не се знае, след 45-а година какво ще се случи”, посочва Събева.

photo: Любомир Кендеров

„Ние не можем да спрем прогреса, тези ценни минерали – метали, които ние добиваме – те ще ни трябват, ако искаме да има прогрес, ако искаме да откриваме новите планети, ако искаме да наблюдаваме звездите. А те не се възобновяват. Т.е. когато свършат край. В Антарктида те са един голям резерв за бъдещето на човечеството”, смята проф. Христо Пимпирев.

Резерв, който ще бъде разпределен между 29-те арктически нации, сред които е и България.

„Когато се седне на масата и се каже – бе тука трябва да се експлоатират – защото свършва на другите континенти, ние може да кажем: „Да, но ние имаме изследвания, публикации, открили сме това и това”. И за нас ще има парче от тортата. Много държави няма да имат това парче от тортата”, смята проф. Пимпирев.

Ралица Събева иска да продължи своята научна дейност на Антарктида. Очаква финансиране на проекта си и се надява да замине за 30-та българска експедиция, на която нашите учени за първи път ще имат собствен научен кораб, съобщава Нова ТВ.

„Искам да направя много по-детайлни изследвания на всички рудни жили в района на базата”, обяснява Събева. Изследване, което ще промени световната история.

Photo: Ekaterina Boncheva

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.