Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ЕТ „Жеко Жеков“ - 30 успешни години в земеделския бизнес в област Добрич

30 години от основаването си отбеляза с тържество на 10 септември една от водещите в региона агро фирми – ЕТ „Жеко Жеков“ в добричкото село Поручик Гешаново.

Жеко Жеков

Тя е създадена през 1992 година от Жеко Жеков, бащата на председателката на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. „Отбелязваме годишнините си обикновено по това време през септември – това е приблизително времето между две жътви, по-спокойно е и имаме възможност да ги организираме. Пък и сега е по-приятно, отколкото през зимата“, сподели тя с Про Нюз Добрич. Жекова работи като агроном в семейната компания вече 17 години.

Двете фирми, заедно с тази на другата дъщеря на г-н Жеков, общо обработват 13 000 дка земя в землищата на Карапелит, Подслон, Енево и Гешаново. Отглеждат традиционни култури, но са много горди с овощарския си сектор – имат 200 дка с круши, череши, праскови и сливи. „На практика овощарството се плаща от зърнопроизводството, иначе да си само овощар е много трудно. Аз виждам колко труд, време и сили отнема това производство“, посочи Жекова.

Нейният баща, доайенът на фамилията Жеко Жеков е вече на 72 години, но държи здраво юздите на семейния бизнес. „Мисля, че скоро няма да се откаже, когато някой го има това в кръвта си – няма отказване. Той е земеделец от десетилетия, но преди това е бил енергетик в АПК Запад, работил е Енергоснабдяване. Във фамилията е известно, че прадядо му е бил земеделец и то доста упорит човек. Може би оттам идва и при него тази твърдост и упоритост в бизнеса“, казва дъщерята, а в социалната мрежа тя сподели изключително силни думи:

„Не помня началото, не и трудностите. Помня как се научих, че боли много, когато загубиш реколта! Разбрах, че земеделието е в кръвта ми, когато една ранна, лятна сутрин, в едно много сухо лято, пътувах до Гешаново - виждаха се облаци от Добрич. Не беше валяло, направих обратен и се прибрах. Дотогава се дразнех на татко и неговото “…да чуем прогнозата..”

Тогава вероятно съм се нарекла на земята, на покълналото семе и на безкрая на Добруджанските поля. Трепвам всеки път, когато се запали комбайната. Невероятно усещане за завършеност.

Моля се Господ да запази това, което ни е подарил, и да съумеем да го отгледаме.

Скоро ме попитаха какво съм научила за тези години - да пазя, да не прахосвам, да уважавам всяко усилие, всеки опит, дори да е несполучлив. Да градя - бавно и упорито. Да се боря, за всичко, в което вярвам. Да мечтая - човек определя бъдещото си с мечтите.

Баща ни е невероятен човек!

Упорит, главанец, последователен, отдаден и влюбен, в това, което е животът му – земята. Зад всичко това стои майка ми - пристан, душата и сърцето на семейството ни, а то е голямо!

Какво си пожелавам  - децата ни да се влюбят в земята, която обработваме, и да бъдат земеделци по душа. Много по тридесет години, но смислени и изпълнени с любов и прескочени препятствия!“

Земеделските земи в района на Добрич са плодородни и благоприятни за отглеждането на земеделски култури. Голямата площ земеделска земя, която обработва ЕТ „Жеко Жеков“, нарежда кооперацията на челна позиция в производството и реализацията на земеделска продукция. Отличният почвен тип, благоприятните климатични условия и големият размер обработваеми площи са предпоставка за получаването на качествена продукция.

За обработката на площите си фирмата разполага с модерна земеделска техника и екип от селскостопански служители, благодарение на който компанията се е доказала и утвърдила като коректен и сигурен партньор. Фирмата разполага със собствено зърнохранилище за съхранение на добитата селскостопанска продукция.

Радостина Жекова допълни, че тържеството по повод 30 години от създаването на фирмата им се е състояло в кметството на Гешаново. Посрещнали много гости – най-вече арендодатели (целият род на Жеков е от Гешаново), партньори, колеги, приятели. За доброто настроение на присъстващите се е погрижила Николина  Чакърдъкова и нейния ансамбъл, както и самодейни състави от читалището в Тервел. 

c