Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит празник на програмистите!

Компютрите, технологиите и софтуерът движат съвременния свят, но зад всеки софтуер стои програмист или екип от програмисти, които решават сложни проблеми. На 13 септември светът отдава дължимото на дигиталните работници в Международния ден на програмиста.

Денят на програмиста се празнува на 256-ия ден от годината. Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с един байт (8 бита).

Денят на програмиста е официален празник в редица държави - Аржентина, Бангладеш, Чили, Бразилия, Мексико, Австрия, Германия, Канада, Китай, Хърватия, Чехия, Франция, Индия, Белгия, Австралия, Полша, Румъния, Ирландия, Италия, Сърбия, Словения, Украйна, Обединеното кралство, САЩ и др. Той е също неофициален празник на програмистите другаде по света.

Програмирането и програмистите не трябва да се асоциират само с човек зад компютър. В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. От друга страна, почти всяко електронно устройство от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление са създадени от програмисти. Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизор, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн - ние ползваме продукт създаден от програмисти.

Софтуерен програмист или софтуерен разработчик е човек, който пише, създава компютърен софтуер. Компютърният програмист е специалист в софтуерното програмиране и може да ползва различни езици като C, C#, C++, Java, JavaScript, Python, PHP и много други. Много често „програмист“ се използва като обобщаващо и опростяващо название за различни ИТ професии (вкл. софтуерен инженер и други) в контексти, в които конкретните названия на тези професии и ИТ области не биха донесли разбиране у слушателя или използващият названието не знае конкретното наименование на съответната ИТ професия.

c