Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

За 15-и път Балчик посреща млади творци на фестивала Виа Понтика

Международният фестивал на младите в изкуството Виа Понтика започва за петнадесети път в Балчик днес и ще продължи до 18 септември. В 17.00 часа в Художествената галерия ще бъде открита изложбата Индустриален дизайн с творби на възпитаници на Националната художествена академия (НХА) в София. В 18.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски“  ще бъде представен спектакълът „Хайде да убием Матилда“ на Театрална къща „Вива Арте“. Гражданите и гостите на Белия град ще имат възможността да се срещнат с Николай Урумов и Асен Блатечки.

Утре ще се открие съвместна изложба на Националния университет по изкуствата в Букурещ и НХА София. В учебния център по изкуствата в Културен център „Двореца“ започват прожекции на късометражни филми от 17-ото издание на Cilect Prize 2022, които ще продължат и в следващите дни.

Концерт класическа музика ще зарадва ценителите с изпълнения на музиканти от Китай, участници в ателието за млади певци и пианисти с Дуо Колаж, което ще се проведе в КИЦ Мелницата.

От 13 до 17 септември ще се състои художествен пленер – живопис, със студенти от университета в Букурещ и НХА, под ръководството на проф. Здравка Василева. Изложбата с творбите ще се открие на 17.09. от 17.00 часа в ХГ – Балчик.

Диджей и саксофон парти ще събере почитатели от 20.00 часа в събота в плажен бар „Делано“.

Входът за всички събития от програмата е безплатен.

Арт форумът, който се организира от Сдружение „Виа Понтика – 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, ще даде възможност на жителите и гостите на Балчик да се докоснат до творческите търсения на художници, музиканти, театрали, дизайнери и кинотворци.

c