Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Създадоха филм за първия ни олимпийски медалист Борис Горгиев-Моката от Добрич

Премиерното излъчване на биографичния филм, посветен на първия олимпийски медалист за България, добричлията Борис Георгиев-Моката, се състоя по Военния телевизионен канал.

Николай Чадаров и операторът Петър Георгиев заснемат биографичния филм за това постижение, озаглавен „Първият“.

На заседанието на ОбС в края на юли общинският съветник Детелина Николова призова от името на близките общинската администрация да съдейства документалния филм да се излъчи в Добрич.

На 2 август се навършиха 70 години от извоюването на първия олимпийски медал за България. Това се случва на летните олимпийски игри във финската столица Хелзинки, а първият носител за страната ни е боксьорът Борис Георгиев, по прякор Моката.

По този повод в София беше открита паметна плоча в чест на първия български олимпийски медалист. Плочата бе поставена на вход „А“ на блок №17 на ул. „Драгалевска“ 15 в столицата, където боксьорът е живял в онзи период.

Борис Георгиев-Моката е роден през 1929 година в Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански шампион и носител на купа „Странджа“ записва 289 мача, 54 от които на международния ринг. През 1987 година спортистът е удостоен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет МОК за заслуги към олимпийското движение, връчена му от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с орден „Стара планина“. Моката си отиде от този свят през януари 2017-а, на 87-годишна възраст.

c