Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Празненства в Тервел ще отбележат двата юбилея на „Славея на Добруджа“ Калинка Вълчева

Юбилейни чествания по повод 80 години от рождението и 60 години творческа дейност на Калинка Вълчева организира Община Тервел. Световноизвестната народна певица е наречена от своите почитатели „Славеят на Добруджа“.

На 20 септември в 17.30 часа в сградата на Общинския музей в Тервел ще бъде открита юбилейна изложба, представяща жизнения и творческия път на певицата. Родена на 18.10.1942 г. в малкото добруджанско село Сърнец в община Тервел, изпълнителката е една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор. 

8 пана със снимки ще представят нейното лично и професионално развитие. Ще бъде експонирана богатата колекция от награди от участия в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия. Ще могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD - като самостоятелни издания и като компилации. Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева, ще допълнят богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на РБ „Дора Габе“ в Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел. Те са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата, която ще може да се види до края на месец октомври 2022 г.

На 20 октомври 2022 г. от 18.00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ в град Тервел е празничният концерт на голямата фолклорна изпълнителка. Освен нея, на сцената ще излязат носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години - изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен. Сред тях е „Гласът на България“ Петя Панева, както и Мария Стефанова, Донко Марков, Пресияна Леонидова, Йоана Лазарова. В спектакълът ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

Двете събития се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата, а входът за тяхното посещение е безплатен.

c