Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Около 100 земеделски машини ще се включат в големия фермерски протест в Добрич

Големият земеделски протест ще се проведе в границите на град Добрич на 14 септември. Организаторите от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите съобщиха за Про Нюз Добрич, че шествието ще премине през града, след като от Агенция „Пътна инфраструктура“ забраниха то да бъде на околовръстния път и заплашиха фермерите с глоби.

АПИ не даде разрешение за земеделския протест в Добрич

Сборният пункт на тежката земеделска техника е в 10.00 часа до бившите „Вторични суровини“, очаква се в демонстрацията да се включат около 100 машини на производители от област Добрич, каза председателят на Съюза Радостина Жекова. В 11.00 часа шествието ще премине през града. Жекова допълни, че протестът ще се състои след проведени разговори представители на Община Добрич и „Пътна полиция“.

Фермери от област Добрич се включват в голям европейски протест на 14 септември

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национален съюз на земеделските кооперации в България са организатори на фермерските шествия в различни региони на страната на 14 септември. Подобни протести ще се състоят в 12 европейски държави на 14, 15 и 16 септември с искания за защита на бранша.

Недоволството на зърнопроизводителите в провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна, посочват от НАЗ.

НАЗ и НСЗКБ призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от неконтролирания украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство”, коментира Костадин Костадинов, председател на НАЗ. „Като представители на гражданското общество изразяваме безпокойство относно качеството на внасяното зърно и неспазването на фитосанитарните изисквания.”

Конкретно в област Добрич земеделците ще се обявят и против на добива на газ в Добруджа.

Фермерските протестни шествия ще се проведат в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

c