Водещи новини Общество

Мотористи от цялата страна почетоха в Добрич годишнината на паметника на Хан Аспарух

Мотоциклетисти от Национален клуб „Кан Аспарух 681” организираха в Добрич традиционното вече честване във връзка с 1341 години от създаването на Българската държава и 41 години от създаването на мемориалния комплекс на ” Хан Аспарух ” в град Добрич.

Събитието започна от паметника на Хан Аспарух след което автомотошествие с коли и мотори премина през кварталите „Дружба 3“ и „Дружба 4“, „Балик“, „Христо Ботев“, за да продължи по ул. „Христо Ботев“, бул. „Добруджа“, ул. „Сан Стефано“, бул. „3 март“, бул. „25 септември“ и да се върне колоната отново при мемориалния комплекс.

Там бяха поднесени цветя и венци в знак на признателност към основателя на българската държава. Възпитаник на ОУ „Хан Аспарух“ рецитира химна на училището.

Събитието продължи с форсиране на мотори. Участваха близо 150 мотора на членове на клуб „Кан Аспарух 681” от цялата страна, както и от други мотоклубове, а също и брандирани коли. Завършекът на празника бе вечерта на скейт парка с концерти, томбола и викторина с въпроси от българската история.

Паметникът на Хан Аспарух в Добрич е най-големият паметник на българския владетел.  Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Скулптор е Величко Минеков. През 2010 г. е избран за символ на гр. Добрич. Архитектурният комплекс включва голяма статуя на Аспарух, възседнал кон и вдигнал победоносно меч в ръка. Пред него са наредени скулптури на неговите войни, също вдигнали победоносно мечове към небето. През 2014 г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.