Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Хотелите с бежанци в област Добрич пред фалит – държавата плаща едва 25% за юли

Според публикуван в събота сутринта списък от Министерски съвет те ще получат едва 20-25% от дължимите им суми за юли. Хотелиерите се опасяват за бъдещето на бизнеса си, но и за съдбата на стотиците украинци, намерили тук спасение от войната в родината им

Точно преди месец туристическият бранш получи уверения от служебния ресорен министър Илин Димитров, че изплащането на забавените плащания за настанените бежанци от Украйна ще са приоритет за ведомството. „Всеки един хотелиер, който е отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане и то в размера, в който му е обещано", допълни той.

Затова справката, на която браншовиците се натъкват в събота сутринта в сайта на Министерски съвет ги изумява. Според нея за юли те ще получат едва 20-25% от средствата, които очакват. „С който и колега да се чуя, всеки казва, че одобрените му нощувки са 25% от това, което е подал. Не зная на какъв принцип одобряват“, сподели пред Про Нюз Добрич Станислав Димитров – управител на хотел „Кристел Парк“ в Кранево.

В документа пише „Одобрява предоставянето на помощ на лица, предоставили нощувка и изхранване или само нощувка по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България за периода от 1 до 31 юли 2022 г.“ Не става ясно по никакъв начин на какво основание сумите са отрязани до една четвърт, нито дали ще има следващо плащане за юли. Ако остане само това плащане за юли, то браншът, настанил украински бежанци, ще е изправен пред фалит.

„За юни трябваше да ми платят 129 819 лв., а ми преведоха 84 747,50 лв. Остават 45 071,50 лв. още, въпреки, че 5 пъти изпращах декларациите, че сме изхранвали бежанците в хотелите „Добруджа“ и „Добруджа 2“ и 5 пъти получих потвърждение че е получена“, обяснява собственикът на хотелите Люцкан Малджиев. Споделя, че получава утвърдителен имейл, че е подал декларациите, а когато излезе списъка с плащанията, вече пие, че не е подал декларация за изхранването на украинците и въз основа на това държавата не му плаща.

„Всеки месец трябва да подаваме декларация дали храним бежанците. Който  ги храни, получава по 15 лева на бежанец. Ако нямаш изхранване, 10 лева. Пращаме ги с електронен подпис, връщат ни потвърждение, че са ги получили и след една седмица ни изпращат имейл, че декларациите ги няма. Пращаме я по няколко пъти. Накрая не ни плащат за храната. Пише, че не сме подали декларация. За юни не са ни изплатили парите за храната, сега ни плащат за юли“, обясни хотелиерът.

"За юли има да получава 94 748,25 лв., а в списъка, обявен в Министерски съвет, пише че са одобрени едва 35 272,40 лв. и че не съм подал декларация за изхранване въпреки, че на имейла имам потвърждение за това от Константин Ботев“, обясни той. Не смее да мисли какво ще се случи с бизнеса му, ако не му бъдат преведени останалите 59 475,85 лв., които има да получава. Вече е платил 52 000 лв. ток за юли, както и още 20 000 лв. гаранция за следващия месец. За август има да взема по програмата за бежанците 63 634,20 лв. Така общата сума, която държавата му дължи за периода 1 юни- 31 август е  168 181,55лв.

Към момента в хотелите са настанени около 120 бежанци от Украйна, които се изхранват  3 пъти на ден и бизнесът на Люцкан Малджиев продължава да трупа разходи.

„На 15-и април ни помолиха от централния щаб в София да посрещаме бежанци от Украйна. Изпълнихме всичко - настанявахме, посрещахме, как сме успявали, ние си знаем. Първите украински граждани в „Кристел парк“ влязоха на 18 април. И започнаха едни чудесии. Първо имахме проблеми с отчитането. След това с нещо друго, трето. Накрая излезе, че ние получихме едва през юли пари за настаняването и изхранването им през април. Два пъти фалирахме, вземахме допълнителни средства, самофинансирахме се. Когато държавата ни плати, успяхме да върнем борчовете. За кратко всичко беше наред. Направиха още едно плащане и пак спря. Към днешна дата на "Кристел парк" държавата дължи пари за половиния месец юни /като съотношение между нощувките, които съм подал, и тези, които са ми платили/, както и за юли и август. В почивния съботен ден сутринта са качили списък в сайта на Министерски съвет с одобрени хотели и нощувки. С когото от колегите да се чуя, всеки казва, че одобрените му нощувки са 25% от това, което е подал като информация. Не зная на какъв принцип е направено това“, посочва Станислав Димитров.

Няма обяснение каква е причината за този хаос с плащанията по програмата за бежанците. „Най-вероятно обемът на информацията, която трябва да обработят, е много голям. Сигурно има и недобросъвестни колеги, както и украински граждани. Но общото чувство сред нас като хотелиери, които останахме не само да помагаме на украинците, но и на държавата, защото тя реално не се справяше с този наплив, е, че държавата малко по малко абдикира“. Той е разчел, че има да получава още над 200 000 лева за два месеца и половина.

Друго голямо притеснение за хотелиерите е свързано с ежедневното въвеждане в  Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/ на хората, които пребивават в хотелите и генерират нощувки. До 5-то число на следващия месец регламентът на програмата указва, че трябва да подадат информация в СУНИ за това, че хотелът участва в програмата за бежанци и очаква плащане. „След това започват проверки и чакаме да се качи т.нар. списък за плащане. Излиза списъкът и там пише за кой хотел колко нощувки и какви суми се полагат. Няма обяснение защо са по-малко, а те винаги са по-малко“, споделя Станислав Димитров. Дава за пример случай, в който първоначално му било обяснено, че има генерален проблем със системата ЕСТИ. Когато го открили и решили, му изпратили писмо, според което трябва да му бъде платено за 1604 нощувки, но в крайна сметка му превели пари за 1600.

„Администратор на програмата е министерството на туризма. В следващия момент се появява някакъв сайт https://ukraine.gov.bg, откъдето трябва да изтегля някаква декларация, да я попълня дали изхранвам хората или не ги изхранвам, и да я изпратя на един имейл. Оттам ми връщат на т.нар. маймуница, че поради някакъв технически проблем те не могат да прочетат моето писмо в прикачени файлове. Което ми говори, че този компютър не е български, щом не кирилизира. На националната линия вдигат хора, които дават информация, която не е точна. От Спортна зала Варна се дава друга информация. До ден днешен няма точни правила на програмата“, недоумява хотелиерът.

Тревога поражда и неяснотата какво ще се случи с програмата след края на септември. „При суми от 15 лева на човек е абсурд украинските бежанци да останат в хотелите. Чакаме да видим какво ще реши служебното правителство, да каже ще има ли продължаване на програмата или не, при какви условия. Влизаме в отоплителен сезон, всички цени растат, с тези суми е невъзможно да се издържи“, категоричен е той.

Но и не знае, ако се наложи как може да изгони настанените в хотела 130 украински граждани. Ние сме вече социално ангажирани. Мъчим се с надеждата, че в даден момент ще си получим парите. Влизаме във фалити, излизаме от фалити, намираме си някакви начини. И когато си решил големите проблеми, поглеждаш плащането от държавата и то е 25% от това, което очакваш. Изглежда нелепо. Аз съм в Кранево от 18 април и не съм се прибирал при семейството си в Добрич, а имам три деца. От самото начало няма срокове за плащане, има само срокове за кандидатстване и подаване на информацията. Програмата е изцяло неясна в частта си начин на разселване. Измислиха някакви направления. Дава се разнопосочна информация. Казаха да ги наемаме на работа. Наехме ги. Оказа се, че за тях няма да се плаща по програмата, защото получават заплата. Но впоследствие стана ясно, че, ако детето им е вписано в зелената карта на родител, който е нает на работа, няма да платят и за детето, което според Димитров е нелепо.

„Сега се случва същото, както в края на месец май между първата и втората програма. Държавата бърза да направи нещо, но не знае какво. Нито веднъж не получихме едно писмо, един път не дойде някой, за да види тези хора от какво имат нужда, на хотелиерите как може да се помогне. Не. Държавата само бави парите, не плаща, но и не идва и не се интересува“, споделя управителят на „Кристел парк“.

„Не мога да кажа на 130-те украински бежанци, които са настанени при мен, да си вземат куфарите и да напуснат. „Какъв човек ще бъда. За какъв туризъм и за какво гостоприемство ще говорим. Те са настанени при мен от април, децата проходиха тук“, недоумява Станислав Димитров. По думите му украинците също се притесняват какво ще се случи с тях от октомври, защото те нямат къде да отидат, домовете им в Украйна са разрушени.

***

Приоритет за Министерството на туризма е изплащането на забавените средства по Програмата за настаняване на лица, търсещи закрила в страната. Това каза  служебният министър на туризма Илин Димитров на 12 август в Бургас. Той посочи, че настанените в държавни и частни бази украински бежанци са над 25 хиляди, а по програмата за интеграция 750 украински граждани са започнали работа. Средствата, които дължи държавата по Програмата за настаняване и изхранване на украински бежанци вече са планирани за изплащане, каза министърът. „Всеки един хотелиер, който е отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане и то в размера, в който му е обещано", допълни той. Действащата програма за настаняване на бежанци от Украйна трябваше да приключи на 31 август, но беше удължена до края на септември.

c