Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

АПИ не даде разрешение за земеделския протест в Добрич

Агенция „Пътна инфраструктура“ отказва да даде разрешение за провеждане на големия земеделски протест на 14 септември в Добрич. Официален отказ от АПИ е получен днес, съобщи за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Фермери от област Добрич се включват в голям европейски протест на 14 септември

Протестни шествия за защита на бранша се планира да има в 12 европейски държави на 14, 15 и 16 септември. В България протестните действия се организират от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и ще бъдат идната сряда в областните градове в земеделските райони на страната.

„Няма причина да забраниш на трактори да се движат по републиканската мрежа, но това се оказва огромен проблем за АПИ. Явно така се тушира недоволство и заявяване на позиция. Имаме изпратено уведомление за протеста до АПИ и те в момента ни отказват. Изпратили сме и уведомления до Кмета на Добрич и КАТ Добрич, чакаме тяхното становище“, коментира Жекова.

С писмото си АПИ отказва на земеделците да протестират на околовръстния път на Добрич и да минат през града, какви са намеренията. „Уверяват ни, че ще ни глобят ако въобще излезем да протестираме. Позовават се на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, защото се създавали условия за нарушаване на обществения ред“, допълни Жекова.

Тя увери, че протестът не е под въпрос и фермерите ще излязат на шествието при всички положения.

Земеделците ще протестират против безконтролния внос на украинско зърно, зелените политики на Европа и намаляване употребата на пестициди, за по-голяма защита на бранша и конкретно в област Добрич против на добива на газ в Добруджа.

c