Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич новият британски крал Чарлз Трети пи мускатова ракия и игра хоро

През март 2003 година новият британски крал Чарлз Трети, тогава престополаследник, посети етнографския комплекс "Чифлика Чукурова" в село Прилеп, Добричко. Малцината жители на селото обядваха с бъдещия крал приготвените в чифлика 22 гозби

Кал, мокър сняг и народни танци посрещнаха принц Чарлз пред етнографския комплекс "Чифлика Чукурово" на 17 март 2003 г. по обяд. Кортежът на британския престолонаследник пристигна пред вратите на комплекса в 12.54 ч., 4 минути по-късно те бяха затворени. Момиче в народна носия поднесе хляб и сол на високия гост, придружаваха го Иван Станчов и областните управители на Добрич и Варна Иван Иванов и Яни Янев. С Чарлз бе и ген. Димитър Владимиров, пише тогава вестник "Сега".

Собственикът на "Чифлика Чукурово" Данчо Йорданов бе подготвил за височайшото посещение програма с участието на танцов ансамбъл "Добротица" от Добрич и състав "Победа", който да покаже автентичен фолклор.

 Официално от българска страна принцът бе придружаван от Андрей Караславов - началник на кабинета на президента Георги Първанов. Според програмата на принца, той първо посети етнографския комплекс "Чифлика - Чукурово" край Варна, където бе посрещнат по стар български обичай с хляб и сол, информира тогава bTV. Принцът на Уелс се запозна с условията на живот в едно автентично българско село - с неговата култура и традиции, запазени през годините. Голям интерес предизивика експозицията в Етнографския музей, където принц Чарлз се потопи в битовата атмосфера на 19-и век. След това той обядва с жители на село Прилеп и беше поздравен с песни от автентичния български фолклор, посочва още репортажът преди 19 години по bTV.

По-късно британският престолонаследник посети дома за презпризорни деца "Гаврош", където го посрещна кмета на Варна Кирил Йорданов. Принцът на Уелс поздрави чакащите го граждани. Той учтиво каза: "Надявам се, че не съм ви накарал да ме чакате дълго на студа" и се пошегува, че е донесъл английско време в България.   

Домакини на Чарлз се оказаха 19 селяни от село Прилеп, най-младият от които на 67 години, а най-възрастният на 84 години. Всички - и дядовци, и баби бяха прекарани през скенер заради засилените мерки за сигурност. Специалното меню приготвено за госта, включваше разнообразни ястия от типичната българска кухня - баница, катък, кьопоолу и чеверме. Журналистите бяха държани извън стените на чифлика.

Засилено полицейско присъствие трябваше да гарантира безопасността на престолонаследника. Униформени мъже бяха разпределени по целия маршрут. В охраната бяха включени и служители на СОБТ. На строежа на църквата срещу входа на комплекса имаше снайперист.

От всички гозби и напитки, предложени му в "Чифлика Чукурово", принц Чарлз е бил впечатлен най-вече от българската ракия.

Принц Чарлз посети за първи път България от 6 до 8 ноември 1998 година. Престолонаследникът бе посрещнат в резиденция "Бояна" от президента Петър Стоянов. Тогава държавният глава му подари копие на глинена маса от неолита.

c