Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Поскъпване: 250-300 лева струва в Добрич подготовката за новата учебна година

Търговците отчитат постоянно нарастване на цените - причините са поскъпването на хартията и други консумативи

На прага на новата учебна година изглежда, че закупуването на основни учебни пособия, като тетрадки, учебници и химикали ще струва на родители и ученици по-скъпо в сравнение с миналия септември. Екипът на Про Нюз Добрич разговаря с търговци и родители.

Продавачи в книжарници споделят, че досега семействата са можели да си набавят пълен комплект учебни пособия за сума между 200 и 250 лв. Тя е билаа достатъчна за нужните тетрадки, флумастери, цветни моливи, раница, чертожни инструменти, акварелни бои, химикали и т.н. Сега с тази сума могат за се закупят същите неща, но без раница.

Като основна причина за поскъпването браншовиците отчитат повишените цени на хартията. В продължение на два месеца това лято цената й е скочила няколко пъти. Така ако миналия септември ученическите бележници са стрували 50 ст., сега вече цената им е 2,50 лв.

Въпреки ръста на цените, семейства не лишават учениците от нужните им принадлежности. Дори са започнали да пазаруват по-рано. Вероятно, за да разделят разходите за ученика в семейния бюджет за август и септември и да избегнат плащане накуп на по-голяма сума в дните преди 15 септември.

За привличането на клиенти книжарниците в Добрич използват различни рекламни подходи. В един от  големите специализирани търговски обекти  в града предвиждат томбола, като наградата е iPhone 12. Клиентът получава талон за участие на всеки 20 лева покупки. Търговците се стараят да следват интересите на младите хора. И, ако преди години наградата от томболата е била велосипед или тротинетка, то през последните години залагат на лаптоп, таблет и смартфон. 

След старта на учебната година се засилва интересът към подвързиите. В града вече се предлагат подвързии на учебници и тетрадки по модерни технологии.

Малки книжарници в града споделят, че при тях все още няма засилено купуване на учебни принадлежности. Но и при тях цените са скочили, като поскъпването на  тетрадките голям формат е с близо 1 лев, а тези с малък формат струват с 30-40 стотинки по-скъпо в сравнение с миналата есен.

Търговците сочат, че причината е както в увеличените цени на хартията, така и на други консумативи, като тонери, текстил, пластмаса.

Преслав НЕЙЧЕВ

c