Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кралица Елизабет Втора почина

Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата Консорт ще останат в Балморал тази вечер и утре ще се върнат в Лондон, гласи краткото съобщение от кралското семейство

Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщи тази вечер Бъкингамският дворец, цитиран от Би Би Си.

По-рано днес той каза, че лекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и са препоръчали тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал.

След това семейството на Елизабет Втора се събра при нея в шотландското й имение.

Много хора пък се събраха въпреки дъжда пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да се молят за кралицата.

Елизабет Александра Мери е родена чрез цезарово сечение на 21 април 1926 г. в дома на дядо си по майчина линия. Това се случва по време на управлението на другия й дядо крал Джордж V. Баща й, херцогът на Йорк, по-късно крал Джордж VI, е вторият син на краля и затова по право короната се пада на по-големия му брат, принца на Уелс. Елизабет, която е кръстена в чест на майка си Елизабет Боуз-Лайън, е трета по ред наследничка на престола след чичо си и баща си.

Тя е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност, сред които  Канада, Австралия и Нова Зеландия. Глава е на Британската общност от 54 държави. Предстоятел е на Англиканската църква и е главнокомандващ Британските въоръжени сили. Тя е 40-ят владетел на британския престол след Уилям Завоевателя и е най-пътуващия монарх в историята. Законен собственик на всички лебеди в Кралството и единствената личност във Великобритания, която има право да шофира без шофьорска книжка. Но, преди всичко, е пример, който променя разбирането за това какво е мястото на жената в съвременното общество.

Дългото управление на кралицата е белязано от опити за покушение, военни стълкновения, разводи и скандали в семейството и дори обвинение в сексуални злоупотреби към единия от синовете. През април 2021 г. тя изгуби съпруга си принц Филип, нейна опора в продължение на 73 години. Въпреки всичко, Елизабет II непоколебимо стои на трона си.

Всъщност, много е трудно да се опише какво означава този юбилей за британците. Името на кралицата е навсякъде - от кокардите на полицейските фуражки, през емблематичните червени пощенски кутии, на които стои монограм на Елизабет, и се стигне до това, че парите, с които поданиците й  пазаруват всеки ден са с нейния образ.

Но кралица Елизабет е нещо повече от символ. Тя е част от живота на няколко поколения.

В официалните празненства на 5 юни се очаква да участват близо 10 милиона души. Въпреки, че на 21 април кралицата навърши 96 години, нейният втори, официален рожден ден Trooping the Colour ще бъде отбелязан с пищен парад, в който ще участват 1400 военнослужещи от различните подразделения на кралските въоръжени сили, 200 коня и 400 музиканти. Те ще преминат по традиционния маршрут от Бъкингамския дворец до площада на Конната гвардия.

Два дни преди това, на 3 юни е планирана специална празнична литургия в катедралата “Свети Павел”, а на следващия ден в Бъкингамския дворец ще се състои концерт, в който ще участват звезди на шоубизнеса от цял свят. По време на тридневните празненства от 2 до 5 юни, които ще бъдат официални почивни дни във Великобритания, ще бъдат отворени за посетители кралската резиденция в Сандрингам в Източна Англия и замъкът Балморал в Шотландия.

През юли на фасадите на Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор и замъка Холирууд в Единбург ще бъде представено светлинно шоу, посветено на възкачването на кралицата на трона, нейната коронация и многогодишното и управление.

Дърветата имат ключова роля в отбелязването на юбилея. В началото на май 2021 година кралицата и синът ѝ принц Чарлз засадиха фиданка и така дадоха началото на една от най-големите инициативи в рамките на платинения юбилей. Близо години по-късно инициативата "Засади дърво за юбилея" официално приключи, а официалните данни сочат, че са засадени 1 милион нови дървета. В официално изявление Елизабет II изрази своята благодарност към хората от Обединеното кралство и изрази надежда, че дърветата ще се радват на дълги години живот и ще достигнат до следващите поколения.

Каквото и да е отношението им към монархията, британците обичат празненствата,  а тези, свързани с тяхното кралско семейство, са особено ценени. Десетки милиони британци ще се включат в началото на  юни в общонационалните тържества. От районите на Лондон до най-отдалечените кътчета на Острова инициативни комитети организират празничната украса и събитията за планирания за 5 юни Национален ден на благодарността. За тогава е планиран и празничен обяд в замъка Уиндзор, където на дълга половин километър маса ще се съберат над 1600 гости. Жителите на кралството отбелязаха за първи път миналата година този ден, но тогава той беше посветен на взаимопомощта на различните общности, изпаднали в кризисна ситуация заради коронавируса. Всеки един британец е призован да украси празнично къщата си, балкона си или просто да постави знак, с който да изрази почитта си към най-дълго управляващия монарх в историята на страната.

Аз лично смятам да отбележа юбилея като приготвя пиле по рецептата на Констанс Спари и Розмари Хюм, и двамата директори на водещо училище по кулинария в Лондон, на които се приписва създаването на „коронационно пиле“. При подготовка на храната за банкета на коронация на кралица Елизабет II през 1953 г. Спари  предлага рецептата за студено пиле, сос от къри крем и специален дресинг. Рецепта, която ще стане неизменна част от менюто на хората по цял свят. Рецептата е било вдъхновена от юбилейно пиле, ястие, приготвено за сребърния юбилей на Джордж V през 1935 г., което смесва пиле с майонеза и къри.

За да се спази традицията вече стартира кулинарен конкурс, наречен „Платинен пудинг”. Официално подкрепен от Бъкингамския дворец той предизвиква британски граждани на възраст над 8 години да създадат нов десерт. Кандидатите ще бъдат оценявани от кулинарните звезди Мери Бери и Моника Галети и от главния готвач на Бъкингамския дворец Марк Фланаган. Рецептата, спечелила конкурса, ще бъде публикувана в навечерието на празничния уикенд, за да може да бъде част от тържествените угощения.

Вярна на себе си, в своето обръщение към поданиците си по повод деня на коронацията и своя юбилей на трона, Кралицата деликатно напомни, че всичко е преходно и сподели, че се надява, когато дойде време нейният син Чарлз да стане крал, той и съпругата му Камила да бъдат подкрепени и обичани, така както тя е усещала подкрепа, заедно със съпруга ѝ Филип. През десетилетията начело на монархията Елизабет II се сблъсква с какви ли не предизвикателства - от края на Британската империя и тежкото възстановяване след Втората световна война до възхода на международния тероризъм, Brexit и пандемията от COVID-19.

c