Водещи новини - дясно Култура

Изложбата „Следи и отпечатъци“ събра творбите от пленера „Хартията“ в Добрич

В Художествената галерия в Добрич бе открита изложба с творбите, създадени по време на тазгодишното издание на пленера „Хартията“. Десет художници от България и чужбина създаваха в залите на галерията в продължение на седмица произведения на изкуството от хартия под наслов „Следи и отпечатъци“.

„Мотото не е избрано случайно. Хартията има функцията да съхранява памет за поколенията. Тя е създадена основно за писане и до ден днешен ние продължаваме да я използваме основно за това. Художниците използват хартията като средство за рисуване. Изследването, което ние се опитваме да направим като творци, е не само да рисуваме върху нея, а и да я използваме като основен материал. Съхраняваме следите и отпечатъците, които всеки един от нас може да остави върху нея. В тези дни превърнахме залите на галерията в едно огромно ателие, където успяхме в една прекрасна атмосфера да работим заедно и да се опознаем още повече“, заяви при откриването директорът на галерията Недко Недков.

Той благодари на Община Добрич, която за втори път подкрепят пленера, както и на Национален фонд „Култура“ и на спонсорите.

„Благодаря на екипа на галерията, с който полагаме общи усилия да създаваме хубави моменти за всички нас и за гостите на Добрич“, посочи кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той получи къс ръчно направена хартия, върху която всеки от творците остави послание. Художниците пък получиха дипломи за участие в пленера.

Галерията в Добрич от години работи по темата “хартия”, като тя е основна, както в изложбената експозиция, така и в педагогическата работа с децата. Хартията винаги е присъствала през годините, като началото е поставено 1995 година. От тогава датира и първата изложба в Галерията изцяло с този материал. През годините е имало поредица от 10 пленера и изложби, а след 8-годишно прекъсване през 2021 година е възстановен пленерът. Тази година се проведе второто издание от новата поредица “Хартията”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.